Jo Stenersen besøker fotoklubbene i Alvdal og Vingelen

Fotoklubbene i Alvdal og Vingelen hadde nylig besøk av den profesjonelle naturfotografen Jo Stenersen. Han har bopel og base på sitt hjemsted i Rendalen. Tidligere hadde han fast jobb og inntekt, men i 2018 bestemte han seg for å bli naturfotograf på full tid. Hvorfor det? Han både stilte og svarte på dette spørsmålet. Han var fullstendig klar over at han aldri ville bli rik på penger i sin nye jobb, men han har hele tida hatt stor respekt for og glede av å ferdes i naturen. Hans oppvekst blant friluftsfolk og tømmerhoggere har nok preget også hans voksne liv, så da ble han naturfotograf og trives med det. Det er rett og slett artig å være på jobb.

Jobben

Nå er det jo slik at fotografering ikke er den største delen av jobben, kanskje bare 20 %. Skal man leve av en slik jobb må man også få noen kroner ut av bildene. Han jobber selvsagt med å selge bilder, arrangerer fotorelaterte kurs, er fotoguide, fotojournalist, tar på seg fotooppdrag og foredrag. I tillegg leier han ut fotoskjul der kundene blant annet kan fotografere ørn, noe som også må administreres. Det er vinteraktiviteter, og februar er kanskje den beste måneden for å få gode bilder av ravn og ørn.

I 2021 ble han også ambassadør for OM-system (tidligere Olympus). Dette gir ingen inntekt, men han får noen ganger tilgang til nytt fotoutstyr før det lanseres, og kan gi tilbakemeldinger til produsenten.

To av grunnene til at han byttet til OM-system er at utstyret er vesentlig lettere enn de konkurrerende fullformat kameraer og objektiver. I tillegg er det verdt å nevne at kameraene er bygd for bruk i all slags vær og er IP53-sertifisert. Så selv om kamerasensoren er noe mindre enn fullformat kameraer, så blir bildene likevel mer enn gode nok til hans bruk, spesielt når datamaskinene nå har fått veldig gode bildebehandlingsprogrammer.

Foredraget

Jo fortalte om sitt første møte med den skye gaupa, og fikk bilde av den mens den kvesste klørne. (Foto: Jo Stenersen)

Det var lett å høre at Jo har god peiling på det han snakket om, både om adferden til fugler og dyr. Han ga levende beskrivelser om møtene med dem som fotograf. Mange gode råd til oss som potensielle naturfotografer fikk vi også. Rådene gikk ikke bare ut på hvordan bildene best kunne tas, men også hvordan fotografen må jobbe for å unngå å skape negative konsekvenser for dyr og fugler. Blant annet når man må ankomme og forlate skjulet sitt om man skal fotografere på tiurleik. Alle som leier fotoskjul av Jo, får nøyaktig beskjed om hvordan de skal forholde seg under hele oppholdet for å unngå å skremme vekk motivene.

Selvsagt ble det mange bilder fra norsk natur, dyr og fugler i Norge, men Jo viste også bilder fra andre steder.

Ørn tatt fra fotoskjul i Rendalen. (Foto: Jo Stenersen)

Island er et eldorado for en naturfotograf, og det er det mange som har oppdaget. På de mest populære plassene kan det av og til være for mange turister, men velger man tider og steder man besøker med omhu, så kan man likevel finne «uberørte perler» og ha dem for seg selv. (Foto: Jo Stenersen)

Jo har også skaffet seg kontakter på Island, og med lokalkjente medhjelpere kan man komme seg til steder utafor de typiske turiststedene. Han tar gjerne med seg fotografer på workshop til Island, og da blir det avstikkere til steder de færreste besøker på egen hånd. Da trengs det en skikkelig firehjulstrekker, for det er ikke alle steder det går skikkelige veier på Island, men opplevelsene og bildene blir derimot unike.

Island er et helt spesielt land med vulkaner, fjell, isbreer, vann og spektakulære fosser. Bildene han viste var helt fantastiske, og han forklarte villig hvordan bildene var tatt. Blant annet kunne han ikke unngå å berømme kameraet sitt, en OM1 mark 2, som har innebygd gråfiler (ND-filter) med forskjellige styrker slik at man, uten tilleggsutstyr, kunne ta bilde og få slørete rennende vann også i fullt dagslys.

At bildestabiliseringen på disse kameraene er så god at man kan ta nordlysbilder uten stativ er også en stor fordel.

Færøyene

På Færøyene er gresset enda grønnere enn på Island, og befolkningen minst like gjestfrie. Naturen er også spesielt flott her. (Foto: Jo Stenersen)

Færøyene var neste stoppested i bildevisningen. Naturen der var minst like spennende som på Island. Også der har Jo skaffet seg lokalkjente medhjelpere som kan bidra både med overnatting og kunnskap om de lokale forhold og gode fotomotiver. Færøyene har også en stor koloni av lundefugl, men også her er det stadig reduksjon i bestanden, antagelig på grunn av matmangel (fisk).

Dovre, moskus og fjellrev

Dovrefjell er det eneste stedet i Norge man kan regne med å treffe på moskus, dette store dyret fra fortida. Lavt standpunkt er også en teknikk som Jo ofte bruker. (Foto: Jo Stenersen)

Så bar det tilbake til Norge og Dovre til moskusens og fjellrevens rike. Også her fikk vi nyttig informasjon, ikke minst om at det gjelder å holde god avstand når moskus skal fotograferes. Skal du løpe fra en moskus må du være rask, for den kan ha en hastighet på opptil 60 km/t. Det høres på lang avstand når to moskusokser, hver på 450 kilo, møtes panne mot panne i denne farten. Det tryggeste er å benytte seg av guide ved fotografering av moskus.

Lavt standpunkt, sidelys eller lys fra bak motivet er ofte en fordel, også når fjellreven skal fotograferes.

Finland og Bjørn

Bjørnebildet er tatt i Finland fra et av fotoskjulene til Martinselkosen. (Foto: Jo Stenersen)

Det beste stedet å fotografere bjørn i Skandinavia er nok hos Lassi Rautiainen på grensa mot Russland. Jo fortale om bjørnens dagligliv i de finske skogene, og hadde åpenbart god kunnskap om dette rovdyret også.

Tilbake til Norge

Jo liker også å ramme inn fugler og dyr med vegetasjonen. (Foto: Jo Stenersen)

Så tok Jo oss med tilbake til Norge, til slanger, maur, grevling, rein elg, hjort, rådyr og enda flere fuglearter.

Foredraget ble avsluttet med mange fototips som vi amatørfotografer sugde villig til oss. Et tips var at når det er tåke, så kan du utnytte den til å skjule en ellers uryddig bakgrunn. Tåka kan også skape liv i et ellers kjedelig landskap.

Bilder med folk i naturen selger godt, ikke minst fordi det gir en kjent størrelse som målestokk i naturen. Så er du på tur med noen, så få på dem fargerike klær!

Noen ganger kan det hende at autofokusen sliter med å stille skarpt. Med OM- objektivene er det da bare å trekke fokusringen til seg og stille fokus manuelt. Rød markering i søkerne viser tydelig hvor fokus er. Enkelt og greit.

Ellers har han alltid kamera klart og ferdig innstilt for det eksisterende lys når han kjører rundt på jakt etter motiver. For å få gode bilder må man rett og slett tilbringe mye tid ute og være forberedt når motivene dukker opp.

Noen timer senere, med mange flotte synsinntrykk og ny kunnskap om natur og dyreliv, reiste 25 svært fornøyde fotoklubbmedlemmer hjem.

Jo tar gjerne på seg foredrag for andre fotoklubber også. Anbefales! Han er også å finne på Youtube, men er aller best live.

Nattehimmelen er også et flott motiv, spesielt når en har slik fin forgrunn. (Foto: Jo Stenersen)

Om forfatteren

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Naturfotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )