The Huldra – Ei fotobok uten sidestykke

Aleksander L. Nordaas, 41 år, jobber og virker i Mosjøen. Han jobber egentlig som manusforfatter og regissør innen film, men har gjort en del foto on/off på si. Litt innenfor reklame, men aller mest for moro eller kunst. For en tid tilbake var han på Norge rundt, hvor han presenterte fotoprosjektet sitt «The Huldra», som skulle bli en storslagen fotobok, skrevet på engelsk. NSFF Magasin tok kontakt og han sa ja til et lite intervju.
Hvor kom ideen til bokprosjektet «The Huldra» fra?
– Jeg har lenge hatt en fascinasjon for huldra, og har blant annet gjort spillefilm og kortfilm om henne, men jeg ble rett og slett ikke kvitt forhekselsen.
 
 
 
Han satte derfor i gang med prosjektet som skulle bli en fotobok. Huldra skulle portretteres i alle sine former, fasonger og aldre ute i Helgelandsnaturen, til ulike årstider.
 
 
 
– Og så er det litt sånn med meg at noen ideer flyr forbi, mens andre fester seg. Når det gjelder sistnevnte, har jeg ingen andre utveier enn å gå i gang. Så selv om jeg visste at dette prosjektet kom til å bli mitt mest krevende hittil, så var det bare å begynne – og ikke minst; fullføre!
Fortell om prosessen
– Med dette prosjektet har jeg vært på ca 80 shoots gjennom de fem årene det tok, med temperaturar fra -13 til +25,  og gjennom alle årets sesonger. Så hvert bilde har begynt med planlegging ut fra lokasjoner og værvarsel. Noen lokasjoner er intetsigende i flatt lys, men svært spennende i feks kveldssol, så det har vært mye, mye planlegging i forhold til vær og solposisjoner. Og så var det å avtale med modellen(e) om tidspunktet kunne funke eller ei. Dette ble gjort alt fra måneder til timer i forveien, for når man bor på Helgeland og har plutselige væromslag, så må man også evne å hive seg rundt når været plutselig er der. På shootene har jeg stort sett fotografert noen som aldri har blitt fotografert før – og da spesielt uten klær. Så det har vært aller viktigst for meg å skape trygghet ift alle 97 som har vært med. Noen er komfy med hva som helst, andre kun fra spesifikke og forhåndsavtalte vinkler, på lokasjoner der ingen plutselig farer forbi. Så det har vært mye tilpasning til hver enkelt, men det var også premisset for prosjektet.
 
 
 
Videre forteller den dyktige fotografen at han i etterkant har fått godkjenne alle bildene han har plukket ut, hvorpå de kunne gi tommel opp eller ned for utvalget.
 
 
– Sånn sett har alle deltakerne hatt en dobbel sensur i forhold til hva de var komfortable med. De godkjente bildene tok jeg så med meg videre til billedbehandling – og ikke minst, hale-festing. Å feste digitale haler har jeg altså gjort mye av de siste årene, og det har blitt over 500 til sammen – og ingen er like. Hver hale må lyssettes i forhold til de aktuelle lysforholdene, så copy-paste har det blitt svært lite av. Utenom halene og noen unntak ift farger/sorthvitt, så er det ikke gjort noe retouch på bildene – verken kropper eller natur, avslutter han.
 
 
 
Møtte du noen utfordringer underveis?
– I løpet av fem år møter man jo forskjellige utfordringer, men den største har nok vært tid. Tid til å gjøre ting så nøye som det må gjøres – og da alt fra personlogistikk til det rent visuelle. For tid har vært eneste prosjektmiddel å jobbe med. Hele prosjektet har vært gjennomført på dugnad. Ingen har fått betalt – inkludert meg. Som jo også er grunnen til at prosjektet tok hele 5,5 år fra første shoot til ferdig bok. Videre har jo været og tidsplaner vært en overhengende hovedutfordring – å samkjøre disse på best mulig måte. Og det er kanskje det aller beste med å ha kommet i mål med prosjektet; det å slippe å sjekke værmeldingen hver eneste dag 🙂 Det har ellers vært svært lite skader i produksjonen – stort sett kun skrubbsår – men så har jeg også vært svært mamma-påpasselig med modellene, sannsynligvis til irriterende grad for noen.
 
 
Hvor kan NSFF Magasin sine lese få kjøpe boken?
– Boka vil fra 1. januar være tilgjengelig på nett og delvis butikk – alt etter hvilke butikker som har tatt den inn. Men dersom boka bestilles på Ark, så vil folk få den rimelig raskt, da jeg har en godt etablert logistikk med dem. Og dersom noen av deres lesere bor nært Mosjøen, så har Norli Mosjøen boka alltid inne. I alle fall så langt opplaget rekker – halv opplaget er nå solgt, og det er da ca 500 bøker igjen.

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )