Portrettintervju av Tori A. Tollefsen

Tori A. Tollefsen er fra Oslo og bor på Frogner. Hun er medlem i Oslo Kamera Klubb. Å fotografere har alltid vært en lidenskap og hobby for henne. Det første speilreflekskamera, Olympus OM 10, kjøpte hun allerede i ungdomsårene. Som yrkesaktiv jobbet hun som smittevernrådgiver på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Den viktigste delen av jobben var å forebygge og begrense smittespredning. En utrolig viktig jobb under pandemien, forteller hun.

– Å komme inn i fotoboblen gir meg en følelse av at tid og rom forsvinner. Jeg er i mitt eget univers. Etter at jeg ble pensjonist, har jeg fått bedre tid til å dyrke interessen for fotografering som er blitt en viktig hobby for meg. Tori har studert kunsthistorie og visuell kommunikasjon. Hun har fotografert siden ungdomsårene, men kan ikke si med sikkerhet hvorfor hun begynte å fotografere.

Hva fotograferer du helst?
– Jeg fotograferer i sort-hvitt med et minimalistisk uttrykk. Lyset og skyggene bruker jeg bevisst for å få frem kontraster og rytme. Jeg ønsker å uttrykke det mystiske, det usette og utelatte i bildene enten jeg fotograferer natur eller arkitektur. I det usette og utelatte skapes det overnaturlige og fiktive. Utsnittene er uttrykk for min egen forståelse, erfaringer og følelser. Jeg ønsker også å vise hvordan opplevelsen av lyset formes gjennom erfaringer med mørket.

Hva unngår du å fotografere?
– Jeg liker ikke å gå tett på mennesker – spesielt ikke ved gatefotografering. Hun forteller at hun foretrekker sorthvittbilder, med sterke kontraster og har fokus på lys og skygge.

Trykk på bildene under for å få original form.

Bruker du noe spesielt utstyr, teknikker i etterbehandlingen, spesielle forberedelser?
– Nå fotograferer jeg med et Olympus kamera, OM-D. Stor sett bruker jeg et zoomobjektiv, 12-40 mm. Jeg etterbehandler bildene i LR og foretrekker kvadratiske bilder. Ingen spesielle forberedelser

Hva er det som inspirerer deg?
– Å delta på workshop og mentorprogram sammen med andre fotoentusiaster synes jeg er inspirerende og lærerikt. I 2017 og 2022 fulgte jeg et mentorprogram med NORDphotography og utviklet to personlige fotoprosjekt; «Mors vei til sannheten» og «Arkitekturens mystikk og sjel». Begge prosjektene har vært stilt ut på Cyan galleri. I prosjektet «Mors vei til sannheten» ønsket jeg å formidle livets sårbarhet og troen på et evig liv.

Trykk på bildene under for å få original form.

 

– Arkitektur har alltid interessert meg og mitt siste prosjekt «Arkitekturens mystikk og sjel» er inspirert av de modernistiske arkitektene Le Corbusier, Sverre Fehn og Snøhetta samt fotografen Luicen Hervè og maleren Piet Mondrian gjennom deres abstraksjon av arkitektur og maleriet. I 2009 meldte jeg meg inn i Oslo Kamera Klubb. Der har jeg fått mange gode fotovenner og miljøet er inspirerende og gir fotoglede.

Bildene sine legger hun ut på Instagram og Facebook, samt at hun har egen hjemmeside. Noen av bildene hennes har også blitt stilt ut i regi av Oslo Kamera Klubb på blant annet galleri Albin Upp i Oslo. I sommer har hun deltatt sammen med 5 andre i Debutantgalleriet på årets sommerutstilling, SAGA – senter for fotografi, Inderøy.

– Jeg liker å konkurrere og i klubben leverer jeg inn bilder til ukentlige konkurranser gjennom vinterhalvåret. Jeg deltar også i andre konkurranser i regi av kameraklubben, Nsff og noen internasjonale konkurranser. Våren 2023 ble jeg Norgesmester i fotografering med to gull, en hederlig omtale og 4 antatte bilder.

Fotografen som har betydd mest for Tori er Morten Krogvold. Han fikk henne til å se betydningen av å få det vi ser gjennom linsen inn i en form, forenkle og få frem det abstrakte – bildet skal vise dans, død, energi og sensualitet.

Trykk på bildene under for å få original form.

Hvilken fotograf ville du hatt med på en fototur? Hvorfor akkurat denne fotografen? Hvor skulle turen gått?
– Jeg ville hatt med meg Michael Kenna til New York. Hans landskaps- og arkitekturbilder fra fjern og nær, fylt med kontraster og dramatisk lys, samt hans overjordiske uttrykk har inspirert meg. To av fotobøkene hans har jeg liggende på nattbordet mitt.

For tiden jobber hun med et prosjekt som handler om hvordan sansene våre påvirkes av elver og bekker som renner gjennom byen vår. Lukten, lyden og følelsen av vann. Den som har inspirert henne til dette prosjektet er venninnen, Sidsel Andersen, som er arkitekt og primus motor i Oslo Elveforum. Kolleksjonen under, «Formen», fikk hun gullmedalje for i NM foto våren 2023.

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )