Galleri Langsanden viser utstillingen «Å eg veit meg eit land»

Galleri Langsanden viser utstillingen «Å eg veit meg eit land»

Inspirasjon fra tekstene til Elias Blix har vært med i Gildeskål fotoklubb siden klubben ble startet i kjølvannet av 175 års-jubileet i 2011. Teksten «Barndomsminne fra Nordland» har en lang rekke bilder fra natur, landskap og folk som vi kjenner oss igjen i, samtidig som Nord-Norges «nasjonalsang» også betyr noe for folk i hele landet, slik vi  blant annet opplevde i dagene etter 22. juli 2011. 

Idéen om å bruke Å eg veit meg eit land som utgangspunkt for et prosjekt ble utviklet i klubben i 2019 og 2020, og ble konkretisert til to deler:

  • En åpen nasjonal konkurranse med utgangspunkt i teksten, der tittelen på bildet skulle være en av verselinjene i teksten Å eg veit meg eit land.
  • Utstilling av vinnerbildene på Langsanden i Gildeskål, som fikk nasjonal oppmerksomhet i 2014 og 2015 med kunstprosjektet SALT, på øya der Elias Blix vokste opp.

At vi 28. august i år kunne samles og markere sluttføringen av prosjektet, ble mulig med bidrag fra mange:

  • Ivrige medlemmer i Gildeskål fotoklubb har planlagt konkurransen og lagt ned et stort arbeid med planlegging og praktisk arbeid på Langsanden.
  • Gildeskål kommune har støttet oss med bolystmidler.
  • Konkurransen ble gjennomført i 2021 på konkurransesidene til NSFF’s sponsor CEWE Japan Photo. Over 700 bidrag kom inn, og en kompetent jury fra CEWE, VisitBodø, og konkurranseutvalget i NSFF fant fram til 6 vinnerbilder i hver av de to klassene Digital farge og Digital monokrom. CEWE Japan Photo også har bidratt med støtte til premiering og printing av bildene på alu-plater, og med gode råd underveis i prosessen.
  • Økonomisk støtte fra Gifas og Sparebank 1 Nordnorge/Samfunnsløftet fikk prosjektregnskapet til å gå opp.
  • Fra Evjen granitt har vi fått de flotte granitt-steinene som plasserer bildene trygt i sanda på Langsanden.
  • Plasseringen på stranda har vi funnet i samarbeid med LABU (Langsanden bærekraftig utvikling).

Våren og forsommeren 2022 fikk vi de store steinene til utstillingen trygt på plass på Langsanden, og i juli monterte vi bildene på steinene. Der er det meningen at de skal stå i to år, før utstillingen fornyes. Hvordan neste utgave av Galleri Langsanden blir, er ikke bestemt, men vi har et håp om at galleriet kan videreutvikles som en del av programmet når Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024.

Om skribenten

Petter Kjærnes

Leder Gildeskål fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )