Rapport fra fototreff i Ålesund

Rapport fra fototreff i Ålesund

Spennende foredrag, byvandring, flott sosialt miljø og en tur til Runde med fugl til alle – treffet i Ålesund på forsommeren 2019 ble en suksess.

Skodje Fotoklubb og Ålesund Kameraklubb sto som arrangører av treffet, med støtte fra NSFF. De 50 deltakerne kom fra hele 13 klubber, fra Evje i sør til Bodø i nord. De fikk med seg et bredt utvalg av fotoinspirasjon hjem, det var gatefoto, fugle- og landskapsfoto og til slutt en innføring i kreativ makrofotografering.

Deltagerne på fototreff i Ålesund 2019
Dag Spants glitrende bilder og slentrende fortellerstil inspirerer og engasjerer
Klare til byvandring

Gatefoto-sjangeren har en entusiastisk og utadvendt talsmann i Olympusambassadør Dag Spant. På treffet holdt han bildeforedrag både fredag kveld og lørdag morgen. Spants viktigste budskap til fotografer er dette:

–Lær deg å se, og fotografer det du ser, slik du ser det. La deg gjerne inspirere av andre fotografer, men du skal aldri bruke energi på å prøve å ta deres bilder selv. Og når du går ut: For å se, må du inn i den bobla som stenger ute oppmerksomheten på alle andre ting.

Teknisk gjør han det enkelt: ­–Jeg stiller inn på blender 2.8, og setter hjulet på A for amatør.

Som streetfotograf får Dag stadig spørsmål om hvordan han forholder seg til lover, regler og hensynet til andre mennesker.
–Gi litt mer beng, sier Dag. –Hittil er jeg blitt truet med juling tre ganger, men jeg har aldri fått det.

Deretter ble deltagerne sendt på byen for å praktisere..!

Fra gate til natur

Lørdag ettermiddag bar det ut til Runde for middag, foredrag og en tur opp til Lundeura for å fotografere lundefugler. På Runde Miljøsenter ble deltagerne mottatt av den lokalkjente naturfotografen Geir Magne Sætre. I et praktfullt bildeforedrag viste han fugler, dyr og natur som han finner innenfor 30-40 minutters reisetid hjemmefra.

Geir Magne har et nært forhold til fugle- og dyrelivet.

–Hvert eneste individ har sin skjønnhet og sin personlighet. Av og til hører jeg f.eks. at hoggormer er gufne og skarver stygge. Jeg forstår det ikke!

Etter foredrag og middag bega treffdeltagerne seg til fots opp i Lundeura for en stor opplevelse. Alle, uansett utstyr, kunne få brukbare bilder av disse festlige fuglene når de hadde landet utenfor reirhullene sine i ura. Verre var det å fotografere dem i flukt – de opererer i et voldsomt tempo, og skifter retning hele tiden.

For naturfotografen Geir Magne Sætre har ethvert levende vesen en personlighet som han ønsker å formidle.
På plass i Lundeura. Det var en stor overraskelse at de små lundefuglene kunne komme på et par meters avstand.
John Colbensens foredrag "Det lille universet" var en imponerende reise under knehøyde.

Imponerende macro

Søndagens fotoforedrag, Det lille universet, ble holdt av fjorårets norgesmester i foto, John Colbensen fra Skodje Fotoklubb – nok en tilhenger av blender 2.8.

–Jeg driver ikke artsfotografering, jeg bruker stemninger til å fortelle historier.

Colbensen kunne vise en imponerende samling bilder, og etterlot tilskuerne i undring over hvordan han håndterer håndholdt kamera, sprayflasker og lykter simultant. Det må nok ha noe å gjøre med beinhard treningsvilje!

Fototreff er inspirerende og sosialt

Et fototreff er en flott sosial happening, og fordi du får viktig inspirasjon i bøtter og spann – på tvers av temainteresser. Benytt anledningen til å melde deg på kommende treff!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Varsel om Landsmøte 2021 19. januar 2021
  Årets Landsmøte vil bli avholdt digitalt via Zoom, lørdag den 17. april 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på landslaget i 29th FIAP Colour Biennial 12. desember 2020
  Internasjonalt utvalg oppfordrer alle til å sende inn bilder til vurdering for landslaget til 29th FIAP Colour Biennial. Temaene er KATT og HUND — begge i KVADRATISK format. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Nye reglar for klubb-NM frå 2021 9. desember 2020
  Gjeldande frå vårrunden 2021 er det nye reglar for klubb-NM, der Årets klubb blir kåra. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Oppdaterte reglar i NM for foto 8. desember 2020
  Reglane for NM i foto blir oppdatert frå og med 2021, der det blir introdusert to nye klassar som legg vekt på det naturlege og dokumentariske ved fotografiet. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vedrørende klubb-NM 2020 3. desember 2020
  Det har oppstått problem med resultata i Klubb-NM og me har sett oss nødt til å foreta ny juryering. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • NFM2020-Katalogen er her! 16. september 2020
  NFM 2020 Katalogen er lagt ut Her er katalogen fra Nordisk FotoMesterskap 2020  
 • 2019 Ystad Hamn – Prosjekt 9. august 2020
  Ystad Hamn 2019 Ystads fotoklubbs Projekt över utbyggnad av Ystad hamn   Projektet har pågått sedan oktober 2017 och något slutdatum är inte bestämt. Gruppen som deltagit med bilder och fotograferat har varit nio personer. Fotograferandet har utförts i mindre grupper på oftast två till tre personer. Hamnprojektet har tidigare i bilder skildrat Ystads hamns historia från […]
 • NFM2020 Katalogen er forsinket 31. mai 2020
  NFM2020 Katalogen er forsinket Redaksjonen må dessverre informere om at katalogen er forsinket. Det skulle så gjerne stått ‘2020’ på bildet til høyre, men dere må være litt tålmodige. Vi jobber det vi kan for å få katalogen ferdig, og som et lite ‘plaster på såret’ blir katalogen mer omfattende i år. Vi har hatt […]