Rapport fra fototreff i Ålesund

Rapport fra fototreff i Ålesund

Spennende foredrag, byvandring, flott sosialt miljø og en tur til Runde med fugl til alle – treffet i Ålesund på forsommeren 2019 ble en suksess.

Skodje Fotoklubb og Ålesund Kameraklubb sto som arrangører av treffet, med støtte fra NSFF. De 50 deltakerne kom fra hele 13 klubber, fra Evje i sør til Bodø i nord. De fikk med seg et bredt utvalg av fotoinspirasjon hjem, det var gatefoto, fugle- og landskapsfoto og til slutt en innføring i kreativ makrofotografering.

Deltagerne på fototreff i Ålesund 2019
Dag Spants glitrende bilder og slentrende fortellerstil inspirerer og engasjerer
Klare til byvandring

Gatefoto-sjangeren har en entusiastisk og utadvendt talsmann i Olympusambassadør Dag Spant. På treffet holdt han bildeforedrag både fredag kveld og lørdag morgen. Spants viktigste budskap til fotografer er dette:

–Lær deg å se, og fotografer det du ser, slik du ser det. La deg gjerne inspirere av andre fotografer, men du skal aldri bruke energi på å prøve å ta deres bilder selv. Og når du går ut: For å se, må du inn i den bobla som stenger ute oppmerksomheten på alle andre ting.

Teknisk gjør han det enkelt: ­–Jeg stiller inn på blender 2.8, og setter hjulet på A for amatør.

Som streetfotograf får Dag stadig spørsmål om hvordan han forholder seg til lover, regler og hensynet til andre mennesker.
–Gi litt mer beng, sier Dag. –Hittil er jeg blitt truet med juling tre ganger, men jeg har aldri fått det.

Deretter ble deltagerne sendt på byen for å praktisere..!

Fra gate til natur

Lørdag ettermiddag bar det ut til Runde for middag, foredrag og en tur opp til Lundeura for å fotografere lundefugler. På Runde Miljøsenter ble deltagerne mottatt av den lokalkjente naturfotografen Geir Magne Sætre. I et praktfullt bildeforedrag viste han fugler, dyr og natur som han finner innenfor 30-40 minutters reisetid hjemmefra.

Geir Magne har et nært forhold til fugle- og dyrelivet.

–Hvert eneste individ har sin skjønnhet og sin personlighet. Av og til hører jeg f.eks. at hoggormer er gufne og skarver stygge. Jeg forstår det ikke!

Etter foredrag og middag bega treffdeltagerne seg til fots opp i Lundeura for en stor opplevelse. Alle, uansett utstyr, kunne få brukbare bilder av disse festlige fuglene når de hadde landet utenfor reirhullene sine i ura. Verre var det å fotografere dem i flukt – de opererer i et voldsomt tempo, og skifter retning hele tiden.

For naturfotografen Geir Magne Sætre har ethvert levende vesen en personlighet som han ønsker å formidle.
På plass i Lundeura. Det var en stor overraskelse at de små lundefuglene kunne komme på et par meters avstand.
John Colbensens foredrag "Det lille universet" var en imponerende reise under knehøyde.

Imponerende macro

Søndagens fotoforedrag, Det lille universet, ble holdt av fjorårets norgesmester i foto, John Colbensen fra Skodje Fotoklubb – nok en tilhenger av blender 2.8.

–Jeg driver ikke artsfotografering, jeg bruker stemninger til å fortelle historier.

Colbensen kunne vise en imponerende samling bilder, og etterlot tilskuerne i undring over hvordan han håndterer håndholdt kamera, sprayflasker og lykter simultant. Det må nok ha noe å gjøre med beinhard treningsvilje!

Fototreff er inspirerende og sosialt

Et fototreff er en flott sosial happening, og fordi du får viktig inspirasjon i bøtter og spann – på tvers av temainteresser. Benytt anledningen til å melde deg på kommende treff!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Velkommen til 1. Digitalis 2020 5. juli 2020
  Fotoklubben Digitalkameratene inviterer til sin første nasjonale fotokonkurranse for digitale bilder. Innleveringsperiode er 1. august–20. oktober 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Samanlagtresultat vårrunden NM i foto 2020 16. juni 2020
  I vårrunden av NM i foto 2020 vart det levert inn 4922 bilder. Samanlagtresultata er endelig klare og tilgjengeleg her på NSFF.no. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • NM i Film under juryering 9. juni 2020
  Hvem juryerer NM i Film 2020? Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • FIAP-magasin 10 er ute 7. juni 2020
  FIAP har de siste fire årene gitt ut eget medlemsmagasin, FIAP News, og nå er utgave 10 publisert. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • 17.mai utenom det vanlige 16. mai 2020
  Film 17.mai  slik det er i år! Filmutvalget ønsker at du sender inn din 17.mai-film! I år blir 17.mai helt spesiell. De store samlingene er borte, men det er mange fine lokale ting som skjer. Film det – levér filmen inn i vårt innleveringssystem. Selvsagt er det gratis. Det vanker en liten premie (eller to) […]

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • NFM2020 Katalogen er forsinket 31. mai 2020
 • NFM2020-Resultater 15. mai 2020
  NFM2020-Resultater Nordisk mester i Fotografi 2020 Farger: Marc Sabat, FinlandMonokrom: Marc Sabat, FinlandAlle i NFFF gratulerer! Premierte (Awards) FargerPremierte (Awards) MonoAksepterte bilder Color og Mono(Sortert på Klass/seksjon, land og etternavn) Vinnere av ‘beste klubb’ Premie: Gullmeldalje + €1000  for hver klasse De tre beste klubbene i hvert land 
 • Nordisk Fotomesterskap 2020 1. mars 2020
  Nordisk Fotomesterskap 2020 Innleveringen er avsluttet, og denne gang ble det ‘all time high’, med 560 autorer. Juryen takker for alle bidrag og gleder seg til å starte. Planen er at resultatene skal være klare 15. mai her på vår hjemmeside. Pga. korona/Covid-19, er det en viss risiko for at juryen ikke klarer dette. Vi […]