Vis frem klubben – permanente utstillingsløsninger

Vis frem klubben – permanente utstillingsløsninger

Facebook, Instagram og andre sosiale medier gjør det lett å dele bilder. Det er allikevel noe eget ved å printe et bilde man er spesielt fornøyd med og få se det i stort format. Den beste måten å rekruttere nye medlemmer på er jo også å vise frem hva man holder på med? Mange klubber har derfor funnet gode samarbeidspartnere for permanente utstillingsløsninger. Her presenteres noen av disse, til inspirasjon.

Se også artikkelen om Ålesund Kameraklubb og deres samarbeid med biblioteket.

Harstad fotoklubb

Harstad fotoklubb har sin faste utstillingsplass i gangen inn til svømmehallen «Grottebadet». Bildene trykkes med støtte fra CEWE Japan Photo i formatet 100 x 70 cm på skumplate, og henges opp via karabinkroker i en tykk wire. Bildene som vises frem er vinnerbilder fra to interne klubbkonkurranser; Månedens bilde (intern juryering) og Årets fotograf (ekstern juryering). Utstillingen skiftes ut én gang i året, og bildene som plukkes ned blir donert til en institusjon i omegnen.

Arendal fotoklubb

Siden 2012 har fotoklubben i Arendal vist frem bilder på byferga M/F Kolbjørn III. Veggene i salongen er av respatex og kan ikke spikres eller bores i, så løsningen har vært å laminere bildene og feste dem med dobbeltsidig teip. Det gis et tema for utstillingen, deretter samler en jury inn bilder og foretar et utvalg. Bildene gis en falsk ramme/passepartout i Photoshop, der klubbens logo og nettadresse samt fotografens navn og bildets tittel er innfelt. Alle bildene printes i A3, og «rammebredden» tilpasses originalbildets format. Ferga hadde jubileum sommeren 2018 og overtok da selv utstillingsplassen for å vise historiske bilder, men kanskje kommer ordningen i gang igjen neste år?

Tønsberg Kamera Klubb

Her forteller Erik Tandberg og Monica Tronsmoen fra utstillingskomiteen i 2016 om deres to prosjekter:

Utstillinger på Kilden kino – 44 bilder i A3-format

Klubbstyret ordnet en avtale med kinoen om at det kunne henges opp bilder på lettvegger inne så lenge lokalene bak ikke ble leid ut eller etter hvert skulle brukes til noe spesielt. Vi har prøvd ulike varianter og har landet på fastmonterte aluminiumsrammer i A3-størrelse. Rammene er enkle å åpne og lukke, de er ulåst og vi har bare helt unntaksvis hatt noe tull med dem. Det er plast til å dekke bildet i rammene, den bruker vi ikke, printen står udekket i rammen.

Med dagens løsning har vi 47 rammer fastmontert, tre av disse er til plakater. Klubben eier rammene. Til 44 bilderammer har vi 33 liggende og 11 stående. Dette blir juryen orientert om i forkant.

Vi hadde et fast antall til ungdomsgruppa, men det var tidvis noen utfordringer med å fylle dem. Nå er de plassert i enden av vår rekke, de får valgt ut bilder med tanke på deltakelse og resten fyller vi voksne opp.

Klubbens egen printgruppe ordner A3-bildene. Vi finkutter deretter bildene på klubbens egen store kuttemaskin. De som får med bilder blir fakturert med kr 60,- pr bilde. Dette dekker print + et bidrag til klubbens rammeutgifter. Bildene tilbakeleveres deltakerne ved endt utstilling. Bilder printes på nytt hvis de blir ødelagt, men det skjer svært sjelden på Kilden kino.

Utstillingskomiteen på to personer legger en plan for kommende temaer. De finner også juryklubb i NSFF, og publiserer resultatene på hjemmeside + facebookgruppe. Utstillingen byttes tre ganger i året. Komiteen sorterer printen, legger rekkefølge gjeldende for de ulike vegger. Da er selve monteringen rask og utføres enkelt av to personer. Det lages navne-etiketter på kapaplate til hvert bilde. Det er i det hele tatt innarbeidet gode og samordnede rutiner som gjør at Kilden-utstillingen fungerer veldig bra.

Utstilling på gangbrua over kanalen – 12 store bilder 70 x 100 cm

Styret tok for 5-6 år siden kontakt med kommunen, som nok trengte litt betenkningstid før de lot oss henge opp 12 store bilder på gangbrua over kanalen. Til å begynne med fikk vi bare henge bilder på den delen av broa som ikke åpnet seg, da Havnevesenet var redd for at platene skulle ta sikten for skipene og båttrafikken.

Det er også her prøvd ulike løsninger. 12 store metallplater er fastmonterte på lyktestolpene, jevnt fordelt over hele brulengden. Platene laget et medlem som jobber på et plateverksted. Vi gjorde noen erfaringer, blant annet limte vi på bilder med hard plastlaminering.

Så ble det av klubben kjøpt inn dagens aluminiumsrammer som er montert fast på metallplatene. Det hører plastark til rammene, men det bruker vi ikke. Rammene er ikke tette, de står i vind og vær på brua og får noe vann og fukt inn på sidene. Med plast tett på bildet så blir ikke fukten borte, derfor er plasten altså tatt vekk.

Rammene er enkle å åpne og lukke og de var lenge ulåste, men nå har vi skrue på hver side. Det er mye folk i feststemning på brygga i Tønsberg og til tider også betydelig med vær og vind. Det har gått bra nå, men ved tidligere hærverk og skade er bildene bestilt på nytt og montert opp hvis leveringstiden tilsier det.

Også disse bildene finkutter vi på klubbens egen store kuttemaskin, og de som får med bilder blir fakturert med en liten egenandel på kr 25,- per bilde. Dette gir et bidrag til klubbens rammeutgifter. Bildene tilbakeleveres deltakerne ved endt utstilling.

Planleggging av tema, innsamling av bilder samt juryering foretas etter samme mønster som med Kilden-bildene. Komiteen sorterer de 12 bildene i ønsket rekkefølge før dugnad ang montering. Et passende lag med stige/trapp er fem personer: to begynner å løsne skruer, deretter er to-tre personer sammen om å ta ned og legge inn nytt bilde i rammene. Det blåser gjerne litt på toppen av brua, og da må det holdes godt i bildene.

Det lages navne-etiketter som klistres rett på folien. Vi har også med en A4 info-plakat på den ene lyktestolpen. Gangbrua er litt mer krevende enn utstillingen på Kilden kino, men det er innarbeidet gode og samordnede rutiner som gjør at også brua fungerer veldig bra under montering og ellers.

Dette er en populær bru fra brygge-restaurantene og over til Kaldnes. Hver gang vi jobber på gangbrua så faller det mange godord fra de forbipasserende. Flotte bilder, vi forskjønner brua og byen sies det. Ja, det velger vi å tro!

Tønsberg KK har ikke lenger noen skriftlig avtale med kommunen, men ordningen ruller videre. Vi erfarer at kommunen nok er meget bekvem med å ha en ryddig fotoutstilling på brua og ikke plakater og reklame. Kommunen har intet arbeid rundt dette, Tønsberg KK står for alt vedlikehold. Vi i klubben liker også å ha et godt utstillingsvindu og er derfor opptatt av å videreføre de gode løsninger vi har pr i dag.

Bildet i toppen viser et fornøyd styre i TKK, ved en gangbroutstilling. Foto: Tønsbergs Blad

Om skribenten

Birgit Fostervold

Tidl. redaktør for NSFF Magasin (2016–22). Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )