Juryering – en erfaring fra Drammen fotoklubb

Juryering – en erfaring fra Drammen fotoklubb

Drammen fotoklubb juryerte i 2017 konkurranser for 6–7 andre klubber, samt arrangerte en egen instagramkonkurranse for ungdom og for en nettavis. Dette gjør vi fordi: 1) Vi lærer selv av å vurdere andres bilder, og 2) Juryering er GØY.

DFK har laget en «jury-pool»: en gruppe medlemmer som har erfaring fra juryering og medlemmer som ønsker å lære om juryering. Vi har per i dag 17 medlemmer i denne juryeringsgruppa. Når vi sier ja til en klubb som ønsker at vi skal juryere bildene deres, setter konkurranseansvarlig en dato og sender ut en e-post til medlemmer i gruppa med spørsmål om hvem som har anledning den aktuelle datoen, og satser på at det blir en miks av både erfarne jurymedlemmer og de som ønsker å lære. Som regel blir det også slik. Erfaringsmessig funger en jury med alt fra tre til sju medlemmer, men er det kun tre bør alle ha erfaring.

Våre juryer arbeider slik:

Projeksjonsbilder

  1. Vi setter oss inn i hvilket tema den aktuelle klubben har satt.
  2. Vi bruker som regel Lightroom som verktøy og bildevisningsprogram.
  3. Vi ser gjennom ALLE bildene som deltar i konkurransen for å få et visst overblikk over hva som er innlevert.
  4. Deretter tar juryen bort eventuelle bilder som ikke treffer tema – alltid under diskusjon. Refuserte bilder får rating 0, de som går til neste runde får rating 1.
  5. Så blir det en «ja/nei»-runde etter elimineringsmetoden. Mener ett medlem i juryen ja på et bilde, skal det videre selv om alle andre sier nei. Alle nei får rating 0.
  6. Etter en opptelling for å se hvor mange flere som ev. skal bort (som regel vil klubbene ha en 1.–3. plass + eventuelle hederlige omtaler + 20-25 % antatte) begynner elimineringsmetoden på nytt – igjen under diskusjoner – dersom det er for mange med. Og det er denne diskusjonen som er morsom, fordi dersom det kun er én som har sagt ja til et bilde, må jurymedlemmet argumentere hvorfor – eller bare innse at det må forkastes.
  7. Diskusjonen blir gjerne over temaer som: farger, kontraster, skarphet, dybdeskarphet og komposisjon (linjer, det gylne snitt, rette horisonter, kreativitet osv.). Bilder som anses som topp-kandidater får nå rating 2 i LR.
  8. Nest siste runde går på å få plassert nummer 1–3 blant de med rating 2. Denne runden er alltid litt vanskelig, og noen jurymedlemmer må til slutt «kill his/her darlings» for å komme til enighet.
  9. Når de tre gjeveste plasseringene er avgjort starter diskusjonen om noen skal ha en hederlig omtale. Hvis ikke, blir resten av bildene etter fase 6) oppgitt som antatt.
  10. Til slutt skal det skrives en uttalelse om plassene 1–3 + ev. hederlige omtaler.

Dersom det er få bilder som skal juryeres – og det kun skal trekkes ut beste bilde eller 3–5 plasseringer, har det hendt at vi har gitt juryen tilgang på bildene via en fildelingstjeneste og startet juryeringen per e-post. Noen ganger blir alt avgjort via e-post, andre ganger møtes juryen for den siste avgjørelsen.

Papirbilder

Vi er så heldige at vi har store lokaler til rådighet, i en skole. Utvelgelsen skjer stort sett på samme måte som med projeksjonsbilder, men vi bruker «class room» i stedet for Lightroom. 😉 Bildene legges utover pultene. Refuserte bilder blir plukket vekk, og topp-kandidater blir lagt på eget bord. Diskusjonen blir de samme, men kriteriene tar også i seg valg av papir; først og fremst matt vs. blankt.

Juryering og innlevering i NSFF sitt system

Drammen fotoklubb bruker selv NSFF sitt innleveringssystem når vi har klubbkonkurranser. Vi opplever at klubber som juryerer for oss synes det er vanskelig å bruke NSFF sitt (online) juryeringssystem, og det har vi forståelse for. Det blir lite sosialt, og mindre diskusjon. Allikevel anbefaler vi å bruke innleveringssystemet til NSFF av 3 hovedgrunner:

  • medlemmene venner seg til å bruke systemet (med tanke på NM, Årboka og ev. andre nasjonale konkurranser som bruker systemet)
  • det er enkelt å hente ut bildene for juryen
  • konkurranseansvarlig får lagt resultatene rett inn i NSFF sin resultatdatabase

Om skribenten

Jan Erik Bamrud

Leder i NSFF. EsNSFF.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Nyhetsmagasin fra FIAP, med innslag fra Norge 28. november 2023
    I novemberutgaven av FIAP News finner du et firesiders oppslag om FIAP-ungdomsbiennalen i Bergen! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Norgesmester i foto 2023 5. november 2023
    Vi gratulerer Nina Carlsen som Norgesmester i foto 2023, og Mariusz Redlich som årets ungdomsfotograf 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2023 høstrunden 5. november 2023
    I høstrunden av NM i foto 2023 ble det levert inn 5415 bilder fordelt på 7 klasser og 49 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater fra klubb NM 2023 3. november 2023
    Vi gratulerer Bryne fotoklubb som årets klubb! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Statistikk fra høstrunden av NM i foto 2023 16. oktober 2023
    Her er statistikk fra NM i foto, høstrunden 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )