Minuttfilm – kort og godt

Minuttfilm – kort og godt

Filmutvalget satser stort på økt aktivitet i 2018, og et av målene er at det skal være innsendt 50 minuttfilmer til NM i film. Et hårete mål, men med DIN innsats er det oppnåelig. Her er noen tips til deg som kunne tenke deg å gjøre et forsøk!

Et minutt – fritt motiv. Du kan lage akkurat det du vil, men filmen må ikke vare lengre enn 60 sekunder. Om du lager et actionfylt minutt med en twist i avslutningen, eller du filmer maling som tørker – ja, så er det en minuttfilm. Men, som det er med foto: en god minuttfilm skal gi seeren noe.

Hvordan lage en minuttfilm?

Spontan metode

Ha med deg et kamera og ta noe som tilfeldig dukker opp. Dette kan fungere veldig fint, ofte er det slik man jo gjør når man er ute og fotograferer. Sørg for å ta minst 3–4 ganger mer film enn ett minutt. Noen klipp nært og noen oversiktsklipp. Da har du litt du kan velge fra når du redigerer.

Litt planlegging

Med en plan har kan du få laget _akkurat_ den filmen du ønsker. Lag en enkel plan, hvor du tenker igjennom disse punktene:

  1. Start med en idé
    Finn et tema eller en metode som engasjerer deg: et drama, en spøk, en hverdagshendelse, noe relatert til familien din, scener fra en bursdag, en time lapse, et bildespill.
  2. Lag en enkel plan
    Du sparer en masse på å planlegge, noen skisser over hvordan du vil gjøre opptakene er veldig nyttig. Men: forbered deg på å endre det du har planlagt, og å måtte ta avgjørelser kjapt.
  3. K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid)
    Når du er nybegynner bør du konsentrere deg om enkle scener. Unngå å være overtydelig. Det er utrolig hva seeren forstår, når du bare gir et lite hint.
  4. Ta for mye film
    Film scener flere ganger, fra ulike vinkler, når det er mulig. Film både nærbilder og oversiktsbilder, så kan du klippe sammen etterpå.
  5. Lær deg å bruke kameraet ditt
    Start gjerne med ’point-and-shoot’, det gir med de fleste kameraer ganske gode resultater. For full kontroll på resultatet anbefales det at du lærer deg manuelle innstillinger: fokus, eksponering og fargeinnstillinger. Øv deg på innstillingene med prøveopptak, og ta med deg kunnskapen til bruk under reelle opptak.
  6. Samarbeid er gøy
    Som fotograf er man vant til oftest å gjøre alt på egen hånd, men film handler også om samarbeid. En minuttfilm likeså, selv om det er kanskje er den genren der det er enklest å oppnå en viss suksess alene.
  7. Det er i redigeringen magien skjer
    Som absolutt nybegynner skal du være fornøyd når du får satt sammen en film; å stille opp de ulike scenene etter hverandre er et mål i seg selv. Når man har tatt noen filmer, ser man imidlertid at en del redigeringstriks hever filmen. Man oppdager hvor viktig lyd er; hvilken effekt det har når musikken passer med bildene, eller når to sekunder lyd fra neste scene introduserer hva som skal skje. Man kan plutselig korte ned en lang scene og fortsatt få plass innenfor de maksimalt 60 sekundene en minuttfilm varer. Lydeffekter kan endre filmen totalt, og et lydklipp eller stillbilde fra en annen kilde kan gi filmen det kick du er ute etter.
  8. Tut og kjør
    Bare sett i gang! Utstyret har du vel allerede: mobiltelefon, DSLR, GoPro, drone, videokamera? Husk at stativ er viktig. Det gir ro – og variasjon mellom stativ og håndholdt kan være meget effektfullt.
  9. Ha det gøy!
    Film luftetur med hunden, med innlagt funn av noe festlig. Film en time lapse: alt fra å lage en historie i vanvittig fart til å skildre været, trafikk på land eller vann, stemninger. Lag et bildespill eller slideshow. Dokumenter en fotosession fra fotografering til ferdig resultat, her er det rom for mye kreativ og effektfull redigering. Film mor eller far som ser på fotball – eller curling eller sjakk – med innlevelse. Film barn som leker, gjerne med en vri av noe slag. Dokumenter hverdagsaktiviteter, for eksempel tilberedning av middag, baking eller lignende.
  10. Så var det resultatet, da
    Innenfra–ut og utenfra–inn: Glem alt du har tenkt når du laget filmen (innenfra–ut). Så prøver du å se filmen for første gang, slik seeren har det (utenfra–inn). Hva ser du? Å tenke hva seeren opplever hjelper deg som regel til å lage bedre film.

Om forfatteren

Halvor Larsen

Leder for Filmutvalget i NSFF, UNICA-liaison, UNICA-General Secretary. EsNSFF og Æresmedlem NSFF; HonENFFF.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Invitasjon til NM i foto våren 2025 15. januar 2025
    Velkommen til NM i Foto 2025, del en, vårrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Delta i Nordisk International Small Print Circuit og Nordisk Fotomesterskap for bildespill 1. desember 2024
    Det nordiske forbundet har nå publisert informasjon om Nordic International Small Print Circuit 2025 og Nordisk Fotomesterskap for Bildespill 2025. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Master of Photography MNFFF er oppdatert med nye muligheter 30. november 2024
    Master of Photography NFFF-tittelen har blitt revidert for bedre å oppfylle sitt opprinnelige formål: å være en porteføljetittel. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Norgesmester i foto 2024 31. oktober 2024
    Vi gratulerer Vegard Hanssen som Norgesmester i foto 2024, og Victoria E Barane som årets ungdomsfotograf 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 høstrunden 31. oktober 2024
    I høstrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5483 bilder fordelt på 7 klasser og 52 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Naturfotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )