f/11 – Regionalt fototreff i Drammen

f/11 – Regionalt fototreff i Drammen

f/11 regionalt fototreff bød på inspirasjon og påfyll gjennom spennende foredrag og workshops. Arrangør var 80-årsjubilanten Drammen fotoklubb. Målet med festivalen var at deltakere skulle lære noe nytt og finne fotogleden på et nivå der de var komfortable, om det var som nybegynner, entusiast eller på et avansert nivå.

Profesjonelle fotografer og entusiaster holdt foredrag og workshops hele helgen. På lista over foredragsholdere sto blant annet portrettfotograf Torbjørn Tandberg, årets fotograf i Norge og Sverige til sammen ni ganger.

Formann i Drammen fotoklubb, Jan Erik Bamrud, ønsket velkommen til f/11 fredag ettermiddag. Klubben er den 5. eldste i landet med sine 80 år, men holder seg fortsatt ung, sprek og oppdatert ved hjelp av sine engasjerte medlemmer. Etter introduksjon til helgas mange kurs og workshop, ble det vist bilder fra NSFF sin jubileumskonkurranse høsten 2016 og 80 bilder fra DFK’s jubileumsutstilling. Denne utstillingen kunne man finne igjen nede ved Grønland brygge under fototreffet.

Bjørn Riise, leder i NSFF, ønsket også velkommen til det regionale treffet i Drammen og var særdeles fornøyd med oppmøtet og programmet. Her var det duket for mye læring og nye bekjentskaper.

Foredrag med Torbjørn Tandberg

Et særdeles inspirerende foredrag om portretter åpnet f/11 fredag kveld. Torbjørn Tandberg lovet å ta oss med inn i hans hode, et hode fullt av ideer og påfunn, linjer og innramminger, komplementærfarger og nabofarger. Og han innfridde! Tandberg legger vekt på å ramme inn motivene sine, og det er nok ikke for ingenting at han i Sverige har blitt kalt «fönsterfotografen från Norge». Når man står opp med sola er det duket for mye flott lys og mange fotomuligheter. Og når han i tillegg kan få betrakteren til å se en ekstra gang på fotografiet, har han fått til det han har tenkt.

Fra foredrag med Torbjørn Tandberg. Foto: Bente B. Jenssen

Tandberg tok oss fra Drammen til Hellas, fra Cuba til fjerntliggende landsbyer i høye fjell og tilbake igjen langt inn i gruvene på Kongsberg. Med pågangsmot, ideer, en porsjon flaks iblandet litt manipulasjon og en stor dose kreativitet, blir det mange flotte bilder hvor både komposisjon og fargevalg vitner om et hode utenom det vanlige. Portrettfoto med 800mm objektiv hører vel med til sjeldenhetene, men gir muligheter for å skape noe som gir gjenklang hos ham selv, noe som vekker følelser. Med god komposisjon og balanse, noe som oppleves som behagelig å se på, gjør han nettopp det. Vekker følelser.

Så da var det bare å la seg inspirere i to hele dager, på en reise inn og ut av både hans og eget hode.

Byvandring

Lørdag startet med fotovandring i byen klokken 06.30. To ulike ruter, en på Strømsø med start fra Strømsø kirke og en på Bragernes med utgangspunkt fra Drammen Park. Med god hjelp fra Drammen historielag fikk morgenfuglene en historisk rundtur i kjølig morgensol. I friskt og vakkert vær på Bragernes, guiden Kjell Buene, sang for oss: en Drammens-sang av Per Sivle og «Mortefiskerens sang».

Utover lørdagen gikk det slag i slag med introduksjon til portrettfotografi med påfølgende workshop, kurs i Lightroom og Photoshop for både nybegynnere og viderekomne samt tips og triks ved fuglefotografering. Praten gikk livlig rundt bordene ved lunsj og man skjønte det handlet om foto når annenhver hadde kamera eller andre skjermer oppe og det ble diskutert fokus, linjer og lys gjennom hele måltidet.

Portrettfotografering med Torbjørn Tandberg

«Utrolig inspirerende workshop! Torbjørn Tandberg er opptatt av innramming og gjentakelse av farger i sine bilder. Vi fikk øve oss på to modeller, kjempeflott trening! Vi brukte også litt tid på lyssetting med blandet lys, dvs naturlig lys og supplering med reflektor eller blitz. På søndag hadde alle deltakere med noen bilder hvor vi gikk igjennom bildene og både Torbjørn og deltakere kom med tilbakemeldinger. Veldig lærerikt!»

Anngunn Flatebø Dårflot

«Søndag var det gjennomgang av portretter med Tandberg hvor vi fikk, om mulig, enda flere tips enn på lørdag. «Beskjær så det synes om det er det du skal. Enten tar du bilde av hodet, eller så tar du bildet av ansiktet,»sa Tandberg. «Fokuser på blikk. Sørg for å ha fokus på det nærmeste øyet.» «Balanse i bildet er viktig, og tomme flater som ikke tilfører bildet noe, bidrar ikke til balanse.» «Forsøk ulike vinkler, er bakgrunnen rotete, kan du stå høyere.»
For undertegnede ble det en super workshop lørdag med gjennomgang på søndag. Plundret litt med fokus på det nærmeste øyet i bilder med bevegelse og det var ikke mange med riktig fokus i så måte. Men fotografering kan handle om å formidle en følelse, så et av de jeg likte best fra mine egne bilder, var det som hadde fokus på øret (ikke øyet) og som fikk tittelen «Listen». Nå er jeg bitt av basillen og gleder meg til flere muligheter med portrettfoto og eksperimentering med brennvidder, blenderåpning og lukkertid.»

Bente Blegeberg Jenssen

Fuglefotografering

«Vi startet med en snau times foredrag og bildevisning. Jenskaug snakket om kamerainnstillinger, tips til fotoskjul og foring, panorering på lang lukkertid og andre små og store nyttige tips. Bildene var av topp klasse og viste mange forskjellige fuglearter. Vi «besøkte» både Hornborgasjøen, Dalen i Telemark, Linnestranda og flere mer eller mindre kjente steder. Etter foredraget tok vi en tur ned til elva for å praktisere. På veien dit kjøpte vi med et par brød. Det er lettere å komme på skuddhold av fuglene når vi kan mate dem. Så det varte ikke lenge før måkene var på vingene og sloss om brødskivene. Klikkene fra kameraene varte og rakk og mange bilder ble det. Dog mange bomskudd (i alle fall for undertegnede). Ved elva fikk vi noen råd om innstilling av auto-fokus, eksponering etc. Manuell innstilling av lukker og blender ble anbefalt sammen med auto-ISO. Ved forsøk på dette ble mine bilder utbrent, så jeg skiftet til lukkerprioritet og auto-ISO samt endret eksponeringskompensasjonen til -1.0, noe som gjorde at de hvite fjærene i måkene ikke ble utbrent. Litt endring av skygger i Lightroom i etterkant og 2 av bildene ble «godkjent». Takk for en fin workshop.»

Geir Hansen

«Steinar Jenskaug viste først en serie med sine egne fuglebilder, fullt på høyde med det beste vi ser fra mere kjente naturfotografer. Fortalte om opptaksforholdene, kamuflasje, foring og fototeknikk. Ingen huska på å applaudere, skammelig, var vel satt ut av beundring. Før vi reiste til Holmennokken med to ferdig oppskårede brød (tilbuds-alder). Fullt kaos som sees på det ene bildet, da skivene skjente gjennom lufta. Så bar det tilbake til snitter og kaffe, for oss med nye erfaringer. Så takk til deg Steinar!»

Nils Olav Lie

Dag Spant – et annerledes perspektiv

Nyoperert, men i fin form, startet Dag med makrofotografering, bilder han har tatt i botanisk hage. Et fantastisk sted, siden det skifter uke for uke, årstid for årstid. Stadig noe nytt å oppdage. Som ambassadør for Olympus kommer man ikke utenom det nye Olympus Pen-F, et speilløst digitalt kamera, med lynraskt fokus og uovertruffen stabilisator.

Dag Spant. Foto: Egil Scott Synnestvedt

Dag snakket engasjert og humoristisk om det å tillate seg selv å jobbe cross-over og gjøre ting man ikke pleier å gjøre. Gode ideer til hvordan man kan være ung og lovende selv etter flere år i bransjen. Opplever du å stivne i ditt eget uttrykk kan det handle om å gjøre noe annet, utfordre seg selv, hente fram engasjement og dokumentere egen nysgjerrighet som kan skape en ny nerve i det fotografiske uttrykket som er deg.

f/11 – siste dag

På fototreffets siste dag var noen av deltakerne på Lightroom for viderekomne mens andre var med Torbjørn Tandberg for en gjennomgang av portrettene som ble tatt dagen før. For ikke å glemme de som laget sitt eget pinhole kamera i anledning Pinhole Day. Atter en gang noe for enhver smak.

Fornøyde f/11-deltakere – fototreff anbefales på det varmeste!

Tre hektiske og inspirerende dager er kommet til veis ende. Vi har blitt bergtatt, imponert, frustrert, sjokkert og inspirert gjennom hele helgen av både foredragsholdere, bidragsytere og deltakere.

Leder i Drammen Fotoklubb takket for et flott treff hvor det å møte nye folk, lære nye ting og diskutere foto har stått i høysetet. Det har kommet mange positive tilbakemeldinger på helgen, noe som blir satt stor pris på. En spesiell takk for tålmodigheten når ikke alt har gått etter planen.

Regionalt fototreff kan anbefales!

(bildet i toppen er tatt av Arne Knutsen og viser deltakere på f/11)

Se også egne artikler om Fotosprint og foredrag med Maria Pasenau.

Om skribenten

Bente Blegeberg Jenssen

Medlem i Drammen fotoklubb.

Sporinger / Pingback

  1. Regionale film- og fototreff 2018, arrangert av din klubb? | Norsk Selskap for Fotografi - […] treff i havgapet i vest, høsten 2016. I år ble det fulgt opp med fire treff: først ut var…

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )