Ålesund kameraklubb på fotojakt i Montenegro

Ålesund kameraklubb på fotojakt i Montenegro

– En gruppe på ti norske fotografer med Ellen Kristin Molvær i spissen har tilbrakt ei uke i Herceg-Novi, og har med sine objektiver sett på de fineste motivene i byen under fjellet Orjen, men også og i hele Kotorfjorden.

Slik ble en egen nettsak, etter å ha blitt intervjuet i den lokale Radio Jadran, innledet. Det gikk ikke upåaktet hen at ti medlemmer fra Ålesund Kameraklubb reiste på fototur til Herceg Novi, en kystby i Montenegro, 5 mil sør for Dubrovnik.

Lokalkjent og med ønske om å dele opplevelsen med fotovenner

Som medlem av Ålesund Kameraklubb kjenner jeg til entusiasmen i å finne stadig nye motiv og utforske både landskap, arkitektur og folkeliv i jakten på det gode bildet. På hver vår måte prøver vi å skape noe fint når vi har et kamera for hånden.

Med dette utgangspunktet – kombinert med eget nært forhold til det lille landet på Balkan gjennom mange år – tok jeg sjansen på å invitere fotovenner fra kameraklubben til en tur til Montenegro i september i år. Vi var i alt ti stykker som i løpet av en uke utforsket området rundt Kotorfjorden. Dette er et unikt område med noe så spesielt som en virkelig fjord – den eneste i Adriaterhavet – og med sine høye fjell er likheten stor med vår egen Geirangerfjord. Her ligger vakre små byer på rekke og rad: Risan, Perast, Prcanj, og framfor alt Kotor innerst i fjorden. Alt bærer preg av en dramatisk historie, og denne delen av fjorden står på UNESCOs verdensarvliste, noe som nok har hjulpet i gjenoppbyggingen etter et jordskjelv i 1979.

Innlosjering i sentralt plassert hotell

Deltakerne på turen var innlosjert i Vila Margot, et sjarmerende lite hotell i byen Herceg Novi, som har vært «vår» by siden 2004. Hotellet var godt plassert både i forhold til strand, gamlebyen og som utgangspunkt for utflukter i området. Dette ga oss gode muligheter for å bruke uken fleksibelt med lett blanding av fotosafari både via bil, båt og til fots.

Den menneskeskapte øya Gospa od Skrpjela er bygd opp ved å kaste steiner i fjorden i flere hundreår.

Vi startet friskt med båttur på fjorden allerede fra morgenen av dagen etter ankomst, og fikk oppleve Kotorfjorden i strålende morgenlys med turer på land både på den menneskeskapte øya Gospa od Skrpjela (bildet ovenfor), byen Perast og til slutt den lille bebyggelsen Rose ytterst i fjorden. Med egen sightseeingbåt og en skipper som tålmodig tilpasset turen til fotografenes behov, og i tillegg serverte enkel, men deilig lunsj om bord, ble dette en god start på en mangfoldig uke.

Det finnes ikke dårlig vær..!

Jeg var litt bekymret med tanke på værmeldingen i starten, for den var slettes ikke oppløftende. Og den skulle vise seg å stemme, både med lett regn, kraftig regn og en god del tordenvær innimellom. Men for hobbyfotografene ble dette på mange måter et pluss – med spennende og dramatisk lys og stemninger, lyn og torden, og med mange flotte bilder som resultat!

Bro i Trebinje, Bosnia.
Regnvær ingen hindring! (foto: Ellen Kristin Molvær)

Detaljrikdom og folkeliv som skapt for fototur

Dagsutfluktene gikk til byen Kotor innerst i fjorden og til byen Trebinje i Bosnia (bildet over). Selv om de geografisk ikke ligger så langt fra hverandre, representerer disse byene to veldig forskjellige deler av Balkan. På begge steder utforsket deltakerne gater og folkeliv på egen hånd, og for oss som har kjent området gjennom mange år, var det veldig interessant å se deltakernes bilder og hva de hadde lagt merke til.

I selve vertsbyen Herceg Novi er det også mange motiv for foto, og som en liten bonus kom vi rett opp i feiringen av byens musikkkorps, som fylte 130 år. Dermed var det masse liv og røre i gamlebyen, forskjellige konserter på torget, og vi fra Kameraklubben kunne boltre oss i motiv i folkelivet gjennom en hel dag. I tillegg ligger det flere borger midt i byen som innbyr til besøk, og i de mange trappene og smugene i «Trappenes by» kryr det for øvrig av motiv for den som har øye for det. Dette skulle det vise seg at turdeltakerne fikk utnyttet til fulle!

Besøk av lokale fotografer ga vennskap å bygge på

Turen var en fototur der vi ønsket å dele Montenegros mange flotte fotomuligheter med fotovenner i Ålesund, og ikke organisert som et kurs. Likevel var det ønskelig å ha med litt faglig program også, og presentere noen lokale fotografer. Til dette fikk vi besøk av Maja Djuric, professor ved Universitetet i Podgorica, og Zoran Nikolic, en dyktig hobbyfotograf. Disse to fortalte om seg selv som fotografer, om sine spesialiteter og måter å fotografere på, og presenterte utvalg fra sine produksjoner. Dette ga oss nyttige timer med både inspirasjon og god dialog, og førte til gode kontakter som helt sikkert vil bli opprettholdt ved hjelp av sosiale media.

Her er turdeltakerne med reiseleder Ellen Kristin Molvær i midten foran, med Maja Djuric til venstre og Zoran Nikolic til høyre.

Gode lokale kontakter er gull verd

Ettersom jeg var arrangør og reiseleder, for første gang, er det jo vanskelig å være objektiv etter en slik opplevelsesreise, men jeg sitter likevel igjen med sterke signaler om en vellykket tur. Det tror jeg bunner veldig mye i at grunnlaget ble lagt gjennom samarbeid med våre lokale kontakter i Herceg Novi og området omkring. Hotellvalg, leie av båt, utfluktsmål og lokal informasjon fikk vi fra nære venner, og underveis var det alltid noen som kunne ringes til når vi sto fast…

Og spørsmålet har jo meldt seg: Frister det til gjentakelse? Jeg må innrømme at det ga mersmak, så hvem vet, kanskje kopierer vi opplegget igjen, eller går videre med kamera til andre deler av dette spennende landet. Mulighetene ligger der..!

Ålesund Kameraklubb

Ålesund Kameraklubb – en fotoklubb for alle

Ålesund Kameraklubb ble stiftet i 1949, og har en medlemsmasse på rundt 60 aktive medlemmer. Vi har møte den første mandagen hver måned, med bildevisning, konkurranser og prat om løs og fast over en kopp kaffe. Klubben arrangerer også fototurer og har temakvelder.

Kameraklubben har et komplett mørkerom, studioutstyr og fargekalibreringsutstyr som medlemmene kan benytte seg av.

I løpet av året arrangeres det klubbkonkurranser, og vi tilrettelegger muligheten også til å delta i andre nasjonale og internasjonale fotokonkurranser.

Ålesund kameraklubb er en fotoklubb for alle. Klubbens medlemmer er en blanding av amatører og profesjonelle som drar gjensidig nytte av hverandres kunnskap og kreativitet.

Om skribenten

Ellen Kristin Molvær

Styremedlem i Ålesund Kameraklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NM i foto, Årets klubb 2021 17. november 2021
  Beste klubb i haustrunden samt samanlagt – og dermed Årets klubb 2021 – er Skodje fotoklubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmeister i foto 2021 17. november 2021
  Norgesmeister i foto 2021 er kåra. I år var det tett mellom 1. og 2. plass i både NM og ungdomsklassen, der berre eit poeng skiljer. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå haustrunden NM i foto 2021 16. november 2021
  I haustrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 4884 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er no klare. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )