Morten Krogvold om fortellerglede og det å våge


Selv uten et snev av interesse for fotografi vet du hvem Morten Krogvold er. Jeg mener… det er plett umulig å ikke ha sett noen av hans verker. Vel… med mindre du har bodd under en stein, på et øde sted, ute på en nøgen ø, langt ut i havgapet. Og selv DA er jeg overbevist om at du har hørt om fyren!

Som desidert amatørfotograf (uansett hvor engasjert og entusiastisk) er det med litt skrekkblandet fryd jeg rigger meg til på et foredrag med Morten Krogvold. Man trenger ikke å google for å sjekke ut hva denne karen kan levere; bildene gjør inntrykk og brenner seg fast på netthinnen, med det resultatet at du alltid kan mane dem frem ved behov.

Teknikk er underordnet — formidlingsgleden trumfer alt

Så da kan du forestille deg min overraskelse når Morten Krogvold entrer scenen, ser ut over salen og sier at han er overbevist om at 95% av de tilstedeværende er flinkere enn han på teknikk. Huh?? Vent litt… Jammen..? Før jeg rekker å tenke noe mer, går han raskt videre til det han mener er det viktigste elementet av fotografi; å ha glede av det du gjør. Alt annet er uten betydning. Jammen..? Det tar litt tid før dette får synke inn, men jeg merker at jeg LIKER det jeg hører! Dette kan jeg forholde meg til, og med litt rakere rygg og ører på stilk lytter jeg med enda større oppmerksomhet.

Morten Krogvold. Foto: Målfrid Sand  www.maalfrids.no

Morten Krogvold. Foto: Målfrid Sand www.maalfrids.no

– Hvorfor er du her? Hva ønsker du å oppnå? Vil du bli bedre?? Morten Krogvold elsker å få kritiske spørsmål fra de han møter, og jeg mistenker han ikke er fremmed for å stille de samme spørsmålene selv til sine elever og tilhørere. De beste i verden vil alltid ønske å bli bedre! sier han. Og for å bli bedre må du observere de som er på nivået du ønsker å være!

Jeg skal ikke skryte på meg for mye, men dette resonnerer veldig med de tankene jeg har hatt om egen utvikling med fotograferingen. Det er jo en av grunnene til at jeg har meldt meg inn i en fotoklubb. Jeg noterer så blekket fyker, og jeg er usikker på om det er for å kunne referere til folkene hjemme senere, eller fordi jeg får en bekreftelse på at det man har tenkt er riktig.

Historiefortellere, ikke knipsere

– Sett ditt stempel på det du gjør, formaner Krogvold videre. Det du ser er ikke verdifullt før du tilfører noe av deg selv i det. Den tekniske biten er den største utfordringen for fotografiet i dag. Innretninger som bare gjengir, men som ikke berører.

– Vi må bli fortellere. I dag er det altfor lettvint, og det knipses uten tanke eller planer for hva man skal gjøre med det vi foreviger. Det er mye mer interessant å fortelle en historie. Det krever mer, men det vil definitivt være verdt det.

Morten Krogvold. Foto: Målfrid Sand  www.maalfrids.no

Morten Krogvold. Foto: Målfrid Sand www.maalfrids.no

Krogvold forteller om sine erfaringer i det å fange et øyeblikk, og mange smiler litt slukøret når han kommer inn på hvor lett det er å ta mange bilder med nærmest dønn samme motiv. Hans enkle tips er kanskje noe av det vanskeligste å få til for en amatørfotograf som fortsatt holder på å lære seg det essensielle; lat som at hvert bilde koster deg 100 eller 500 kroner. Ikke fyll opp bildene med effekter, men med innhold. Hvordan kan du formidle forskjellig lys, forskjellig barndom, forskjellig tekstur? Det blir nærmest noe sorgfullt over Krogvold når han sier at det finnes en diagnose på mange amatørfotografer. De bruker mer tid, energi og ressurser på teknikk enn de bruker av seg selv. Han skulle så inderlig ønske det var omvendt.

Våg å feile

Så hvordan skal du kunne bli bedre? Krogvold har en enkel oppskrift på dette: Imitér de beste. Ta til deg det de har å fortelle om foto og la deg inspirere. Vær nysgjerrig. Våg å prøve, og våg å feile. Vi har alle vært på samme sted. Det eneste som skiller oss, er at de som lykkes, aldri ga seg.

Om skribenten

Mona Hauglid

Tidl. medlem i Arendal Fotoklubb. Digger den kreative prosessen både før, under og etter fotografering og har en forkjærlighet til portretter. Henter inspirasjon og glede fra mellommenneskelige relasjoner.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )