Om denne guiden
nsff.no ble i 2016 redesignet og satt opp på publiseringsløsningen WordPress med themet DIVI. Themet kommer med en sidebygger som enkelt lar de som publiserer opprette egen layout på en side – plassering av tekst, bilder og andre elementer – uten kunnskap om HTML. Her forklares bruken av denne sidebyggeren, samt en del andre mer generelle aspekter ved publisering på WordPress.
nsff.no nettstedskart
nsff.no består av tre hovedseksjoner:
- Funksjoner og informasjon direkte knyttet til den enkeltes medlemskap, samt verktøy for de med tillitsverv i klubbene og i NSFF. Bildeinnlevering, resultatregistrering, klubbregister, medlemsregister. Her kreves innlogging, denne seksjonen nås via menyen helt i topp av siden (på blå bakgrunn).
- Daterte nyhetsartikler om aktiviteter i regi av NSFF og de internasjonale organisasjonene NFFF, FIAP, UNICA.
- Informasjonssider av mer statisk karakter, om organisasjonen. Disse kan nås uten innlogging. Medlemsfordeler, generelt om NM-konkurransene, organisasjonens kontaktopplysninger, historikk, vedtekter. Disse sidene er igjen delt inn i fem underseksjoner, med tema om medlemskap, om generell fotoaktivitet, om konkurranser, og om å være sosialt aktiv med hobbyen. En egen seksjon om NSFF som organisasjon er tilgjengelig via egen meny helt i toppen av nettsida.
Innlegg vs Sider
WordPress opererer med to metoder for publisering av innhold. Innlegg benyttes for nyhetsartikler og annet innhold av efemerisk/ tidsaktuell art, og sorteres kronologisk etter publiseringsdato. Sider benyttes for å presentere innhold av mer statisk karakter (informasjonssider, kontaktopplysninger, konkurranseregler, o.l.), og kan sorteres av forfatteren.
Merk: nsff.no er delt inn i fire sideseksjoner; se nettstedskartet. Alle nye sider skal opprettes som underside til en av disse fire.
Innlegg: https://nsff.no/wp-admin/edit.php
Sider: https://nsff.no/wp-admin/edit.php?post_type=page
Innlegg (nyhetsartikler)
Nye innlegg opprettes via https://nsff.no/wp-admin/edit.php eller via menypunkt + Legg til som er synlig i toppfeltet på hele nettstedet når man er logget inn.
Teksteditoren har to visningsmodus; Visuell og Tekst. Om man er noenlunde komfortabel med å forholde seg til enkel HTML (titler, bilder, lenker) er Tekstmodus å foretrekke. Dette fordi man vil se uønsket HTML-kode som kan ha sneket seg med via klipp og lim fra andre kilder, og fordi det er enklere å se hvilke tekstpartier som er formaterte f.eks. med bold eller kursivert font.
Ved bruk av Visuell modus og innliming av tekst fra annen kilde (Word-dokument, nettside) SKAL knappen Lim inn som tekst brukes. Dette for å «vaske» teksten for skjulte formateringskoder. Denne finnes i rad 2 i verktøyraden over teksteditoren, fold denne ut med knappen Vis/skjul verktøylinje dersom kun én rad vises.
Den enkelte bruker kan velge å skjule de overflødige boksene ved å klikke på fliken Visningsinnstillinger helt i toppen av et innleggs redigeringsvisning og ta vekk hake for disse. Dette vil så gjelde for alle innlegg for denne brukeren, men har ikke effekt for andre brukere.
I høyre sidekolonne
Publiser: Et innlegg kan lagres som kladd, slik at man kan fortsette på artikkelen senere uten å publisere den først. Innlegg kan også dateres frem eller tilbake i tid. Slik kan en artikkel skrives ferdig på forhånd for så å automatisk publiseres når den aktuelle datoen nås.
Husk at alle endringer på en allerede publisert innlegg må publiseres via den blå knappen i denne boksen. Man kan bli «lurt» dersom man benytter DIVI Builder, som har lagreknapp for hver modul, men man må altså også bruke oppdateringsknappen til selve innlegget.
Kategorier: Innlegg skal sorteres under kategorier for arkivering og historikk. Ingen innlegg skal avpubliseres når hendelsen som omtales er overstått.
Man kan putte et innlegg inn under mer enn én kategori, og markerer da hvilken kategori som skal være hovedkategorien. Nye kategorier kan opprettes «on the fly», mer om dette under avsnitt om kategorier.
Merk: Øverst på forsiden av nsff.no vises de sist publiserte innlegg tilknyttet kategorien “Forside NSFF”. Denne kategorien eksisterer kun for å markere hvilke innlegg som skal vises på forsiden, og skal til en hver tid innehold maksimalt 8 innlegg, helst færre. Om man ikke lenger vil vise et bestemt innlegg på forsiden fjernes koblingen til “Forside NSFF”; innlegg skal ALDRI avpubliseres når innholdet ikke lenger er forsideaktuelt. Alle innlegg som hører til “Forside NSFF” skal derfor også ha tilknytning til minst én annen kategori.
Stikkord: Bruk gjerne stikkord (bl.a. årstall) for ytterligere sortering av innlegg.
Framhevet bilde: her laster man opp et bilde som vises ved forhåndsvisning av artikkelen på nsff.no-forsiden, samt ved deling på Facebook. Se mer under kapittel om Bilder.
Under teksteditor:
Yoast SEO: Dette er et verktøy for å optimere synlighet for søkemotorer og tilpasse tekst og bilde som vises ved deling på Facebook. Se eget avsnitt om Yoast SEO.
Utdrag: Her skrives en “teasertekst” som sammenfatter artikkelens innhold. Denne vises på forsiden og på arkivsider, samt på sosiale medier dersom man glemmer å fylle ut i Yoast-boksen. Denne SKAL ALLTID benyttes.
Kategorier
Innlegg sorteres under ulike Kategorier – gjerne mer enn én kategori, der det er relevant.
Man kan forberede kategorier på forhånd (https://nsff.no/wp-admin/edit-tags.php?taxonomy=category), eller opprette dem “on the fly” når et innlegg skrives eller redigeres (se illustrasjon i avsnittet over).
Kategorien(e) vises som klikkbare lenker i innleggenes topptekst. Et klikk på denne lenken lister ut et arkiv over innlegg sortert under samme kategori.
I et innleggs redigeringsvisning ligger kategoriene i en boks i høyrekolonnen. Scroll i boksen for å se alle (rød pil på illustrasjonen). + Legg til ny kategori oppretter ny.
Kategorier kan sorteres i hierarki med foreldre- og underkategorier, se bildeeksempelet: Nasjonale konkurranser er foreldrekategori og NM i film og NM i foto er underkategorier.
DIVI Builder, en innføring
nsff.no er satt opp med en utvidelse – DIVI Builder – som gjør det enkelt å endre layout på en side uten å kunne HTML. Builderen brukes i liten grad på Innlegg, men alltid på Sider. For sider på nsff.no er det opprettet forhåndsdefinerte layouter som så er lagret i DIVI Builder sitt bibliotek. Disse predefinerte layouter kan tilpasses, og man kan også opprette nye layouter fra scratch.
Det opereres med seksjoner (blå), rader (grønn) og moduler (grå). Man setter inn en seksjon, deretter en rad, og bestemmer så hvor mange moduler denne skal ha i bredden (minimum 1, maksimum 4). Moduler, rader og seksjoner kan enkelt flyttes rundt på siden ved hjelp av dra-og-slipp.
Modulenes funksjon er forhåndsprogrammert. Mest brukt på nsff.no er modulene Tekst, Bilde og Galleri.
Forklaring av de ikoner som vises på fargefeltet til rad, kolonne og modul. OPPDATERT 2020: noen ikoner er endret, nye bilder kommer.
Hamburger (tre vertikale streker) TANNHJUL åpner elementet for redigering av utseende og innhold.
Rute foran annen rute dupliserer elementet, med alt innhold. Innholdet kan deretter redigeres i duplikatet, uten at det får effekt på originalelementet.
Tredelt rute (forekommer kun på rad) lar en endre antall kolonner og/eller breddeforhold mellom i de enkelte kolonner, i denne raden.
X Søppelkasse sletter elementet. (Ctrl + Z lar deg angre, Cmd +Z på Mac.)
Sider
Når man skal opprette en SIDE på nsff.no skal DIVI Builder alltid benyttes. Denne aktiveres ved å klikke på lilla knapp merket Bruk DIVI Builder, inne i redigeringsvisning for siden.
Klikk på Last fra bibliotek i den lilla topprammen, deretter Legg til fra bibliotek. Her finnes en rekke forhåndsopprettede layouts – oppsett – for de ulike sider. I hovedregel er det Samleside eller Underside som skal benyttes.
Når en layout har lastet fra biblioteket må man tilpasse noen av enkeltelementene ved å redigere innholdet. Alle elementer har en ledetekst som indikerer om det skal redigeres eller ikke. Klikk på tannhjulikon for å åpne hvert av de elementer som skal redigeres.
Nedenfor vises layout for Underside, der elementene Innholdstekst og Sidekolonne må redigeres:
Sider sorteres ikke under kategorier slik det gjøres med innlegg. Man kan allikevel sortere sider, i et hierarki av hoved- og undersider, og i rekkefølge innen samme nivå i hierarkiet.
Innstillinger for dette finnes i høyre sidekolonne i en sides redigeringsvisning, der boksen for kategorier ligger om man redigerer et innlegg.
Rekkefølgen er viktig for korrekt visning av sidemeny på websiden. Dersom det ikke settes inn et tall for rekkefølge vil siden sorteres alfabetisk på tittel.
Merk at valget for sidemal skal overses. Alle sider skal skrives ved hjelp av DIVI Builder, og da blir WordPress-malene overflødige.
Siden «Finn din klubb» er underside til siden «Bli medlem». Siden «Arnold Hoddevik» er underside til siden «Kurs- og foredragsholdere», og under-underside til siden «Bli medlem».
Redigering av modul «Sidekolonne»
Sidekolonner inneholder blant annet undermeny og er direkte relatert til tekstinnholdet på selve siden. Sidekolonner er forhåndsdefinerte, og man velger blant disse i en nedtrekksmeny inne på modulen når man oppretter ny underside:
Klikk på tannhjulikonet til modulen Sidekolonne for å redigere. Åpne nedtrekksmenyen for Widget-område. Om man oppretter en underside under “Om NSFF” velger man sidekolonneNSFF, om man oppretter en side under “Bli medlem” velger man sidekolonneMedlem, osv.
Det skal i utgangspunktet ikke opprettes frittstående sider på nsff.no. Nettstedsrammen er bestemt og alt nytt innhold som publiseres skal opprettes som undersider, og sorteres inn under allerede eksisterende seksjoner ( = hovedsider). Sidekolonnene man kan velge mellom i nedtrekksmenyen er opprettet med dette som bakgrunn.
Se mer under eget avsnitt for widgets.
Bilder
Bilder finnes under menypunktet Media, https://nsff.no/wp-admin/upload.php. Man kan laste opp bilder her på forhånd, eller “on the fly” når man oppretter eller redigerer et innlegg eller en side.
Bilders filnavn før opplasting må ikke inneholde særnorske tegn (æ, ø, å).
Størrelse og format
Det er begrensning på opplasting til server på 1MB. Bilder må derfor ofte skaleres før de publiseres. Bruk gjerne “Save for web” i Photoshop.
Maks bredde bør være 1920px, maks høyde på bilder i portrettorientering (stående) bør være 1280px. Noe større enn dette er lite hensiktsmessig for visning i nettleser.
Landskapsorientering (liggende format) i ratio 8:5 foretrekkes for et innleggs hovedbilde, kalt Framhevet bilde. Dette lastes opp via egen boks i høyrekolonnen på et innleggs redigeringsvisning og brukes 2 steder: som minibilde på forsiden samt som forhåndsvisningsbilde ved deling i sosiale medier.
Man kan også med fordel ta seg bryet med å tilpasse egne versjoner av Framhevet bilde nettopp for sosiale medier. Disse lastes opp via boksen Yoast SEO under innleggets teksteditor. Per mars 2017 er perfekt størrelse på bilde ment for deling på Facebook 1200 x 630 piksler. For Twitter er det 1024 x 512 piksler.
Metadata
Ved opplasting av bilder skal man fylle ut feltene for Tittel, Bildetekst og Alt-tekst. Dette har som hensikt å:
- lette arbeidet med å finne igjen bildet i mediabiblioteket senere
- opprette en bildetekst som vises under bildet i innlegg
- gjøre bildet tilgjengelig for spesialnettlesere og søkemotorer
Illustrasjonene nedenfor viser utfylling av felt for beskrivelse av bilder. Bildetittel genereres automatisk etter mønster fra filnavnet, men bør endres til noe mer intuitivt og beskrivende for senere søk. Endringer lagres automatisk.
Widgets
Innholdet i sidekolonner på innlegg og på sider styres via såkalte Widgets. Disse finnes på https://nsff.no/wp-admin/widgets.php og er kun tilgjengelige og dermed redigerbare for superbrukere (per mars 2017 Birgit Fostervold og Johnny Berg).
For innlegg vil sidekolonnen alltid inneholde en «boks» med sponsorlogoer, en liste over innleggskategorier, samt et RSS-feed med de fem nyeste artiklene på NSFF Magasin. I perioder kan det være aktuelt å legge egne fokusbokser her; f.eks. direktelenke til innlevering for NM, eller til informasjonssidene for regionale treff. Dette kan ikke styres på noen måte av vanlige skribenter på nsff.no, kun av superbrukere.
Også innholdet i bunnfeltet på alle sider på nsff.no styres via Widgets. Igjen er det kun superbruker som har tilgang til detaljstyring av innholdet her.
Menyer
Toppmenyen / navigasjonen for nettstedet nsff.no redigeres her: https://nsff.no/wp-admin/nav-menus.php
Medlemsmeny er menyen som ligger helt øverst på nettstedet, med personlige lenker for enkeltmedlemmer pluss lenke til NSFF Magasin. Undersidemeny er menyen som ligger på linje med logoen.
Redigering av meny
Velg først hvilke av de to menyene du skal endre; Medlemsmeny eller Undersidemeny (1). Andre menyer som eventuelt finnes i listen skal ikke redigeres av andre enn superbrukere.
- Legge til: Bruk boksene i venstre side av menyredigeringen for å finne sider, innlegg, kategorier å legge til i menyen, ev. for å legge til egendefinerte lenker som menypunkt. (2)
- Slette: Klikk på pilen i boksen for hvert menypunkt for å folde ut boksen og få tilgang til felt for endring av tekst eller ev. sletting av menypunktet. (3)
- Endre rekkefølge: Dra og slipp menypunkt opp- og nedover i lista for å endre rekkefølge. (4)
- Endre hierarki: Dra og slipp sidelengs for å legge et menypunkt som underpunkt til et annet. (4) Dette vises i form av en nedtrekksmeny ute på nettstedet.
Det skal aldri være mer enn to nivå i menypunkt-hierarkiet.
Alle sider på nsff.no skal kunne nås med maksimalt 3 klikk. Ved behov for utfyllende informasjon på undersider benyttes ulike moduler som faner, trekkspill, eller lignende for å unngå mye scrolling. Det skal sjeldent eller aldri opprettes under-undersider, og det er derfor heller ikke behov for mer enn to menynivåer.
Yoast SEO
Yoast SEO er et verktøy for å sjekke at man har oppfylt krav for god synlighet i søkemotorer. Trafikklys indikerer hvordan man ligger an, og det gis gode forklaringer til scoren som oppnås. Både synlighet og lesbarhet vurderes. Semantisk korrekt tekst – inndelt i paragrafer med undertitler – belønnes, det gjør også korte setninger.
Vær oppmerksom på at ved bruk av DIVI Builder må siden publiseres før man får reell score (Yoast “ser” ikke innholdet i modulene).
Man bestemmer seg for et nøkkelord for artikkelen og så analyserer Yoast SEO ut fra dette. Nøkkelordet bør forekomme i innleggstittel og tidlig i selve teksten, og gjerne gjentas i en undertittel. Det er om å gjøre å finne nye nøkkelord for hvert innlegg, noe som kan være utfordrende f.eks. når man for fjerde år på rad skal skrive en invitasjon til NM i foto. Ingen umulighet, dog!
Bruk knappen Edit snippet og fyll deretter ut feltet Meta-beskrivelse for å spisse teksten som skal vises for innlegget på Google og andre søkemotorer. Man ser av fargeindikator når det er perfekt mengde tekst; oransje er for lite, grønn er perfekt, oransje med rød tekst indikerer for mye tekst. For lang tekst vil bli kuttet av ved forhåndsvisning hos Google, Bing etc.
På fanen for deling kan man spesifisere en egen tekst og et eget bilde for deling på Facebook og for deling på Twitter. Dette er ikke viktig dersom man har gjort jobben rett med Framhevet bilde og teksten under Meta-beskrivelse. Det er imidlertid egne mål for perfekt format på delingsbilder til sosiale medier, så det kan være verdt det å lage egne versjoner av Framhevet bilde for dette formålet.
Per mars 2017 er perfekt størrelse på bilde ment for deling på Facebook 1200 x 630 piksler. For Twitter er det 1024 x 512 piksler, hvilket vil si at disse er svært like i ratio.
Andre felt enn de som er nevnt over skal man ikke redigere eller fylle ut på Yoast SEO for nsff.no.
Spørsmål
Usikker på noe? Send oss noen ord via skjemaet! Vi svarer som regel innen 24 timer.