Felles redigeringsprogramvare for film?

Felles redigeringsprogramvare for film?

I NSFF-klubbene brukes ulike programvarer for håndtering av film/ videopptak/ redigering. For hver enkelt fungerer dette kanskje greit, men det kompliserer ønsket om å gi brukerstøtte blant medlemmene når programvariantene kanskje er 4–5 i tallet. Med én felles programvare blir dette svært mye enklere. Man kan da støtte hverandre på telefon, via e-post, ved hjelp av Skype, TEAMS, Zoom – når som helst.

Som ikke det var nok; man kan ha regelmessige «Teknisk kvarter» i medlemsmøter eller særmøter/ workshops for å styrke felles kompetanse omkring det å lage filmfortellinger. Medlemskap i en klubb handler ikke bare om å få, men å være rause og dele sin kompetanse og sine gode (og dårlige) erfaringer. Kun på den måten kan vi alle forbedre oss!

DaVinci Resolve 17 er en innholdsrik programvare som vil tilfredsstille 95 % av behovene for den jevne fritidsfilmer. Det finnes en gratisversjon man kan laste ned og bruke uten kostnad, kun mot registrering som bruker. Programvaren er designet for brukere av Windows, macOS og Linux datamaskiner.

Anbefaling for nye brukere: start nettopp med gratisversjonen. Om du krever flere eksklusive funksjoner kan du senere oppgradere og betale for Studio-versjonen av DaVinci Resolve 17.

Stavanger Videoklubb har i de seneste år satset på opplæring i DaVinci Resolve, og nå prøver også Bergen Fritidsfilmere ut programvaren. En workshop er nært forestående.

Mange vegrer seg for å bytte programvare; å gå fra noe man kjenner rimelig godt til for å gå til noe som er ukjent. Helt forståelig, men læreterskelen for basisfunksjonene i DaVinci Resolve er ikke spesielt høy. Dog skal innrømmes at hvis man søker særfunksjoner og spesialiteter vil det kreve mer opplæring og dypere selvstudier.

Men er det ikke derfor vi har film- og fotoklubber; for å støtte hverandre, dele egne erfaringer og styrke kompetansen?

Noen lenker:

(illustrasjonsbildet er fra den offisielle nettsiden)

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

2 Kommentarer

 1. Torkil hansen

  Godt skrevet. Har selv blitt en konvertitt etter mange år med premiere Pro. Overgangen er relativt uproblematisk, det er med dette som så meget annet; mengdetrening og interesse for å lære.

  Svar
 2. Lasse Øglænd

  Støtter Roy Morten i alt som er skrevet. Har selv droppet Final Cut Pro X for å støtte opp om «bevegelsen» med å redigere på samme platform. Fordelene med å bygge kommer skate og sikkert. Og plutselig: Vi i Stavanger Videoklubb fikk i oppdrag av Sandnes Kommune å lage inntil 16 filmer om Frivillig Arbeid i kommunen i Frivillighetens År. Vi har gjort planlegging og opptak i team. Nå sitter vi 4 personer og redigerer med samme ressurser. Vi kan aktivt gå inn å hjelpe hverandre i hvert prosjekt. Plutselig ble fordelen av å bruke samme redigeringsplatform veldig tydelig.
  Se første publiserte film her https://fb.watch/bq5fbb5C6Q/

  Svar

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )