Erfaringer fra filmsafari med lettvekterutstyr

Erfaringer fra filmsafari med lettvekterutstyr
Min lille private filmsafari gikk i 2020 til La Gomera – en øy i den spanske øygruppen Kanariøyene – rett før koronaviruset slo til for alvor.

Turen var på mange måter et lite eksperiment. Foruten å være på ferie, så tenkte jeg – med referanse til tidligere nyhetsmelding – å lage litt film fra denne spennende lokasjonen basert på kanskje litt utradisjonelt utstyr:

 • Håndholdt kamera med stabiliserende gimbal
 • Actionkamera med Rock Steady
 • Lettvekt 249 gram «reisedrone»
 • Mobiltelefon med 4K-mulighet (?)

Jeg hadde med meg lettvektsutstyr denne gangen. Mitt tradisjonelle videokamera forble hjemme; vel vitende om at det kanskje ville bli sterkt savnet.

Erfaringer med lettvekterutstyr

Min relativt enkle filmtekniske utrustning fungerte svært tilfredstillende, men det viste seg rimelig raskt at noen ytelser og funksjoner var sterkt savnet. Mulighetene for å komme nærmer innpå menneske, dyr og andre detaljer ved bruk av tele var jo fraværende. Å sjonglere med dybdeskarpheten og utøve kreativitet i fotografi og ideografi likeledes.

Men; verdien av å bære på «ingenting», samt å være operativ på sekunder når motivene plutselig var der, var helt konge! Noen ganger er det å fange øyeblikkene når det dukker opp helt essensielt!

Som droneflyger ble oppholdet vanskelig hvis man skulle respektere de lokale restriksjonene fra de spanske myndighetene. Det var imidlertid mulighet for å oppsøke lokasjoner hvor droneflyging var mulig; fortsatt med basis i de grunnleggende regler for slik flygning. De allmenne reglene for droneflyging er i hovedtrekk lik de norske.

La Gomera

La Gomera er den nest minste av øyene i øygruppen Kanariøyene, men er likevel en spennende lokasjon å besøke. Fra Tenerife er det bare 50 minutter med ferge før man er i land i San Sebastian. La Gomera er som mange av de andre øyene i gruppen av vulkansk opprinnelse. Øyen er ikke stor arealmessig, men svært krevende i forhold til logistikk. Jeg leiet meg en bil ved øyens lokale småflyplass for å sikret jeg komme meg rundt på øyen uten større aktivitetsbegrensninger.

Film- og fotomotivene stod i kø!

Besøket i Nasjonalparken Garajonay ble veldig spesielt. Områdene er et UNESCO-vernet område. La Gomera er i på sett og vis kontrastenes øy, fordi Garajonay er subtropisk med svart unik og mangfoldig flora og fauna i forhold til de mer tradisjonelle vulkanske og golde landskapene.

Det må bemerkes at La Gomera er et noe utradisjonelt sydenreisemål. Dem som oppsøker heftig et reisemål med heftig natteliv blir svært skuffet. Likeledes vil strandløvene bli skuffet på denne vulkanske klippeøyen. Her er noen må rullesteinsstrender med innslag av svart lavasand. Helt greit å få seg et saltvannsbad, men for de krevende strandløvene ikke noe godt alternativ.

Er du imidlertid litt eller mye en fjellgeit eller backpacker er dette reisemålet bortimot det perfekte. Øyen har et utstrakt nettverk av merkede tracking routes. Rutene går gjennom lavalandskaper, men også gjennom spennende landskaper av subtropisk karakter.

Det finnes flere kartapplikasjoner og analoge kart som veileder deg på tur i dette landskapet. God skilting i løypene er også på plass. Ingenting er så flott som å oppleve naturen; opplevelser til arkivering i eget minne i tillegg til arkivering via kamera i hånden, montert på brystet eller via hjelmkamera som her på La Gomera. Imidlertid: gjør god resarch før avreise til denne type lokasjon.

Reisemålet anbefales dersom kan ønsker å oppsøke en «annerledes» sydenlokasjon.

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

2 Kommentarer

 1. Helge Solie

  Veldig bra Roy.
  Du behersker droneopptak.
  Fin behaglig klipping.
  Spennende å se mer.

  Svar
 2. Roy morten gleditsch

  Har levert et 12 minutters bidrag til årets NM i Film i regi av NSFF.

  Svar

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )