Portrett: Roald Synnevåg, Bekkalokket Fotoklubb

Portrett: Roald Synnevåg, Bekkalokket Fotoklubb

Roald Synnevåg er nok for mange selve personifiseringen av NSFF. Den mangeårige lederen for selskapet har blant annet gjort en mammutjobb med digitalisering av amatørfotografiets historie i Norge. Fortsatt er han NSFF-styremedlem, han har vært en pådriver for oppstarten av det nordiske forbundet, han har oppdrag i FIAP, og han er generelt hva vi må kunne kalle en ildsjel hva gjelder fotografi.

Det glødende engasjementet for organisasjonene har ikke lagt noen demper på hans egen kreativitet. Roald deltar med sine bilder i konkurranser både nasjonalt og internasjonalt – nå sist i rampelyset som den første i Skandinavia som har oppnådd BPSA (portefølje-anerkjennelse fra PSA, nivå bronse) og første norske fotograf med tittelen MPSA (Master Photographic Society of America). Her kan du bli litt nærmere kjent med fotografen Roald! Klikk på bildene i galleriet for å vise dem i større format.

Fotoengasjementet er en livsstil

–Du kan trygt kalle meg en lidenskapelig fotograf. Jeg har fotografert siden 1978; det samme året jeg meldte meg inn i Bekkalokket Fotoklubb. Det å være tillitsvalgt både i fotoklubben og i NSFF er blitt en livsstil, og mange av mine nærmeste venner finnes i det norske fotomiljøet.

I det «sivile liv» er jeg bergenser og har ingen planer om å forlate byen. Jeg jobber i NAV som rådgiver for hørselshemmede i Hordaland.

Når jeg er på reise og ferie er det alltid foto det dreier seg om. Jeg kan imidlertid lett gå forbi de tradisjonelle motiver som turistene står i kø for å fotografere, for så heller å ta bilde av et forfallent hus eller en situasjon i et gatemiljø. Jeg har de siste årene jobbet mest med street photography, men landskap- og naturfoto er også av interesse. Prosjekter er også noe jeg jobber en del med.

Pakker lett

–Jeg bruker kun naturlig lys eller tilgjengelig belysning – blitslys er for meg helt uten interesse. Jeg har valgt å skifte ut fotoutstyret mitt fra Canon speilrefleks til speilløst utstyr fra Olympus med halve størrelsen og vekt. Dette utstyret er mer diskré og praktisk når jeg jobber med gatefoto.

Inspireres og motiveres av å fange det rette øyeblikket

–Om jeg har noe spesielt uttrykk i bildene mine, så må det være at jeg har fokus på linjeføring, komposisjon, og gjerne at jeg har ventet på det rette øyeblikket. Jeg blir inspirert av å jakte på det rette øyeblikket der lys og skygger stemmer med komposisjonen – og ikke minst av et interessant motiv. Inspirasjon får jeg også av miljøet jeg befinner meg i, og av venner i fotokretser. Jeg vil spesielt nevne min gode reisekamerat og inspirator Tom Jarane.

New York og Paris er blant mine absolutte favorittsteder å oppholde seg med kamera i hånd. Storbymiljøene fascinerer meg! Det skal også sies at jeg finner en egen indre ro i et landskap hvor jeg kan være alene. Fotograferingen har vært en god terapi når livet blir satt på store utfordringer.

Av forbilder må jeg nevne Cartier Bresson og Elliot Erwitt. Dette er definitivt fotografer som fanger det unike øyeblikket.

Ivrig konkurransedeltager med høy uttelling

–Jeg kan nok kategoriseres som en konkurransefotograf, og deltar aktivt i internasjonale konkurranser med NFFF, FIAP og PSA-patronasje. Jeg har oppnådd resultater i 81 land, med til sammen over 600 forskjellige bilder. Jeg har også fått æren av selv å være med i juryen i flere internasjonale salonger.

Som konkurransefotograf finner jeg inspirasjon og uvurderlig støtte i fotoklubben Stella Polaris Photogroup. Dette er en konstellasjon av skandinaviske fotografer med internasjonale ambisjoner; vi utveksler erfaringer og gir hverandre tilbakemeldinger på hverandres bilder.

Viser bildene på nett og i fotoklubb

–Bildene mine deler jeg på Facebook, pbase og 500px, samt via bildevisninger i fotoklubben. Bilder som jeg er fornøyd med har ikke godt av å ligge på harddisken! Når det gjelder bildebehandling så bruker jeg en kombinasjon av Lightroom, Photoshop og Nic software.

Mangeårig engasjement lokalt, nasjonalt og internasjonalt

–Jeg har vært med i ulike styreverv i Bekkalokket Fotoklubb i 25 år. I Norsk Selskap For Fotografi har jeg hatt tillitsverv i tilsammen 20 år: som leder i 7 år, nestleder i 4 år og sekretær i 9 år. Parallelt med dette har jeg vært engasjert i programtjenesten i 5 år, konkurranseutvalget i 1 år, internasjonalt utvalg i 3 år, samt virket i 11 år som webredaktør for www.nsff.no og ansvarlig for NSFF sin infoside i magasinet Fotografi.

I 2003 startet jeg det omfattende arbeidet med å skanne alle dias fra billedseriene i programtjenesten til NSFF. Disse består av NSFF Landskonkurranser fra 1930 til 2002, med 1–2 konkurranser per år. I tillegg ble alle resultatlistene registrert i konkurransedatabasen som ligger på nsff.no. Dette prosjektet ble ferdig i 2007, men det dukker stadig opp bilder. De kan være trykket i medlemsblader og bøker, eller de befinner seg blant annet i Statsarkivet eller på Preus Museum.

I 2013 var jeg med på å få i gang et samarbeid mellom de skandinaviske landsforbund, og i 2015 ble det så stiftet et Nordisk Forbund For Fotografi; NFFF. Jeg er sekretær der, og har designet logoen.

Fra 2015 har jeg også vært engasjert i Federation Internationale De L’art Photographique – FIAP – som Director of FIAP Magazine Service.

Imponerende bokstavrekke

Med et så glødende engasjement over såpass mange år byr det seg også etter hvert muligheter for en betydelig samling av hedersbevisninger – både av organisatorisk og kunstnerisk type. Her er en oversikt over de titler og utnevnelser som velfortjent har blitt Synnevåg til del så langt:

1995: EsNSFF – Eksellense Service, Norsk Selskap For Fotografi
1997: ANSFF – Artist, Norsk Selskap For Fotografi
1997: ENSFF – Eksellense, Norsk Selskap For Fotografi
1997: HonENSFF – Honorær Eksellense, Norsk Selskap for Fotografi
1995: AFIAP – Artiste, Federation Internationale De L’art Photographique
2002: Æresmedlem i Bekkalokket Fotoklubb
2003: EFIAP – Eksellense, Federation Internationale De L’art Photographique
2007: Æresmedlem i Norsk Selskap For Fotografi
2011: EFIAP-B – Excellence Bronze, Federation Internationale De L’art Photographique
2014: EFIAP-S – Excellence Silver, Federation Internationale De L’art Photographique
2014: MFIAP – Master, Federation Internationale De L’art Photographique
2015: EFIAP-G – Excellence Gold, Federation Internationale De L’art Photographique
2016: EFIAP-P – Excellence Platinum, Federation Internationale De L’art Photographique
2014: PPSA – Proficiency, Photographic Society of America
2015: ENSFF-B – Eksellense bronse, Norsk Selskap For Fotografi
2016: ENSFF-S – Eksellense sølv, Norsk Selskap For Fotografi
2017: ENSFF-G – Eksellense gull, Norsk Selskap For Fotografi
2015: EPSA – Excellence, Photographic Society of America
2017: BPSA – Bronze, Photographic Society of America
2017: MPSA – Master, Photographic Society of America

Om skribenten

Birgit Fostervold

EsNSFF, HonENFFF, medlem i Homborsund fotoklubb. Tidl. redaktør for NSFF Magasin (2016–22). Webmaster og designer NSFF. Styremedlem+webmaster Nordisk Forbund for Fotografi samt Norsk Naturfotofestival. Lensbaby-ambassadør.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • NSFF landslag i monokrom 2024 16. april 2024
    Send inn dine bidrag for å delta på landslaget til 36 FIAP Monochrome Biennial 2024. Temaet vi har valgt er Moderne arkitektur. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 vårrunden 10. april 2024
    I vårrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5036 bilder fordelt på 7 klasser. Beste fotograf ble Atle Sveen, beste klubb ble Bekkalokket Fotoklubb og beste ungdomsfotograf ble Victoria E Barane. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Statistikk fra vårrunden av NM i foto 2024 16. mars 2024
    Her er statistikk fra NM i foto, vårrunden 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Snart start på innlevering til Nordisk Fotomesterskap 2024! 10. mars 2024
    16. mars åpner innleveringen for det 8de Nordiske Fotomesterskap 2024. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Delta på NSFF sitt landslag i 22th FIAP nature biennial 6. februar 2024
    Til FIAP 22th Nature Biennial skal NSFF delta med to landslag der temaene er "Minimalistisk snølandskap med tre/trær" og "Fugler på jakt" Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )