Denne nyhetsartikkelen er mer enn ett år gammel og kan være utdatert. Gå til nyhetsoversikten.

90 år – i dag er selve jubileumsdagen for NSFF, gratulerer alle sammen! Norsk Selskap For Fotografi ble nemlig stiftet 17. desember 1927. Tre klubber var representert på stiftelsesmøtet: Oslo Kamera Klubb, Fredrikstad Foto-Klubb og Rjukan Kameraklubb. Det var usikkert om det fantes andre virksomme klubber enn de tre som stilte.

Første punkt på sakslisten var stiftelsen og navn på foreningen. Det var fremmet flere forslag: Norges Amatørfotografers Landsforbund, Norsk Fotografisk Forbund, Norsk Selskap for billedmessig Fotografi, Norske Fotoklubbers Forbund, Fotoklubbenes Landsforbund, og Norges Kameraforbund. Etter en lang debatt besluttet man at navnet skulle være Norsk Selskap for Fotografi. Ansgar Møller fra Oslo Kamera Klubb ble NSFFs første president.

Formålsparagrafen fikk følgende ordlyd:

Norsk Selskap for Fotografis formål er som bindeledd mellom sine tilsluttede medlemmer på enhver tjenelig måte å fremme fotografien i Norge.

Klubbenes representasjon på det årlige representantskapsmøtet ble vedtatt å avhenge av størrelsen. Klubber med inntil 10 medlemmer fikk sende én representant, de med 11–25 fikk sende to, og så videre. Årskontingenten ble satt til kr. 1,00 per medlem i tilsluttede klubber, og kr. 5,00 for direktemedlemmer. I stiftelsesåret var det 135 medlemmer fra de 3 stiftelsesklubbene.

Medlemsutvikling i NSFF

Medlemsutviklingen i NSFF

Amatørfotoklubbenes tid før NSFF

Tidlig på 1900-tallet ble det tatt flere initiativ til å opprette fotoklubber i Norge. Rjukan Kameraklubb var den første som ble stiftet (16. mars 1921), mens forløperen til OKK, Kristiania Kamera Klub, fulgte tett på, bare fem dager senere.

Tillitsvalgte i Oslo KK sendte ut en artikkel til 70 av landets aviser med oppfordring om å danne amatørforeninger. På forespørsel sendte de så ut lover, konkurranseregler og informasjon om forskjellige aktiviteter. I forbindelse med Fredrikstad Fotoklubbs landsutstilling i 1925 ble så ideen om en landssammenslutning fremsatt – og resten er historie, som det heter.

Er du interessert i å fordype deg i denne historien har du muligheten på siden NSFF Historikk, der blant annet Roald Synnevåg har gjort en formidabel jobb med å sammenfatte selskapets dokumentasjon. Du kan lese om oppgangs- og nedgangstider, deling i distrikter, det første samarbeidet med amatørfilmerne, og ikke minst små kuriøse notater – som innspill om ting vi stadig diskuterer den dag i dag.

Den faste jury 1945, med dress, piper og det hele: Ohnstad, Jacobsen, Mortensen, Nicolaysen, Walman og Rønning

Den faste jury 1945, med dress, piper og det hele: Ohnstad, Jacobsen, Mortensen, Nicolaysen, Walman og Rønning

På Landsmøtet i 1961 fikk Sverre Drabløs, Knut Fugleseth og Bjarne Skarbøvik, alle tre fra Ålesund KK, æresmedlemskap for sitt arbeid med medlemsbladet Kamera.

På Landsmøtet i 1961 fikk Sverre Drabløs, Knut Fugleseth og Bjarne Skarbøvik, alle tre fra Ålesund KK, æresmedlemskap for sitt arbeid med medlemsbladet Kamera.

Nordisk Fotomønstring i 1962

En staut jury under Nordisk Fotomønstring i 1962, med kameraer mange i dag misunner dem: Curt S. Ohlsson (SE), Per Borgting (NSFF), Håkon Willemoes (DK), Thor Melhuus (NSFF), P. K. Jaskari (FI).

Det er mange menn i den lille bildekavalkaden ovenfor, men visste du at det mest meritterte medlemmet i NM i foto er en dame? Ennå er det ingen som truer Signe Drevsjø (Femund Billedgruppe) sine drøye 700 poeng, som har gitt henne Nasjonal Gullplakett med hvit emalje. Vi må også nevne at hun i tillegg er HonNSFF og Æresmedlem, pluss har oppnådd en rekke utmerkelser internasjonalt.

Signe Drevsjø med nasjonale plaketter (foto: Bjørn Riise)

Signe Drevsjø med nasjonale plaketter (foto: Bjørn Riise)