Morten Løberg

Fra Instamatic til nå

«Fra Instamatic til nå» er et foredrag av fotograf Morten Løberg, hvor Morten forteller og viser bilder fra en over 50 år lang karriere som amatørfotograf, fagfotograf og billedkunstner.

Morten startet sin løpebane i Hamar Kamera Klubb på 1960-tallet, og hans bilder har med årene endret karakter og blitt mer personlige. I nyere tid har han dyrket en minimalistisk bildestil, og arbeider hovedsakelig med landskap og natur i forskjellige teknikker. Foredraget «Fra Instamatic til nå» er en fortelling om en personlig utvikling som fotograf og bildeskaper, fra de spede forsøk som amatørfotograf – med et den gang så moderne Kodak Instamatic bokskamera  til store kunstmønstringer og antagelser på Høstutstillingen. Vi snakker også om 50 år med mange forskjellige opplevelser, så en og annen illustrerende og relevant historie blir det også plass til.

Morten har i mange år vært fast medarbeider i tidsskriftet Fotografi, med hovedvekt på teknisk stoff. Han regnes som en mester i tradisjonelt mørkeromsarbeid, og han fotograferer fremdeles en del på film.

Foredraget holdes jevnlig, blant annet i fotoklubber. Ofte kombineres et besøk med at han også juryerer klubbens kveldskonkurranse. Lengden på foredraget kan tilpasses den tiden som står til rådighet, men ca halvannen time pleier å passe de fleste.

Avtale om om en klubbkveld/foredrag med Morten kan gjøres på mail@mortenloberg.no eller på telefon 997 05 076.

Morten Løberg tilbyr også rabatt på jubileumsboken om tidsskriftet Fotografi, samt to-dagers workshop i fine-art print, les nedenfor om dette:

Morten Løberg
Fotografi gjennom fem tiår – bok

Fotografi, bokenTidsskriftet Fotografi har speilet både norsk og internasjonal fotografi gjennom 50 år. Det første ordinære nummeret av Fotografi kom ut i januar 1968, og var i flere tiår et entusiastblad for fotoamatøren å lære av og til å bli inspirert av. Mange norske amatørfotografer deltok med stor iver i tidskriftets mange fotokonkurranser. Senere utviklet Fotografi seg til å bli et tidsskrift også for kunstfotografi, fotojournalistikk og fagfotografi.

Boka Fotografi gjennom fem tiår er historien om tidsskriftet som både har speilet og påvirket fotografiet i sin samtid, samt bidratt til bevisstgjøring rundt det fotografiske bildets betydning i samfunnet. Boka er midt i blinken for alle som var aktive på 1970- og 80-tallet, og andre som er interessert i Fotografis historie.

Fem tiår med Fotografi er skrevet av tidsskriftets mangeårige medarbeider fotograf Morten M. Løberg og utgitt av Forlaget Fotograf AS.

“Bildet taler et sprog som alle forstår, og er vårt viktigste element til meddelelse menneskene imellom” (Redaktør Ivar Haanæs, 1967).

Fem tiår med Fotografi.
144 sider.
Normalpris: Kr 360,-.
Spesialpris for NSFF-medlemmer: Kr. 250,-.
(Porto kommer i tillegg).
Bestilles fra Forlaget Fotografi AS (kristin@fotografi.no). Oppgi kode: “NSFF”.

Fine Art Masterclass Printing
Workshop i kunstkvalitetsutskrift
Todagers kurs, fem kurs pr. år – ta kontakt for dato på kommende kurs
KURSPRIS FOR NSFF-MEDLEMMER: kr 4900,- (normalpris kr 5900,-)

For tidsplan, se Kursfabrikken.no eller ring Morten Løberg på 997 05 076.
Påmelding til ordre@profildata.no. Oppgi kode: “NSFF”. Viktig:

 • Du må huske å oppgi navn, postadresse, epostadresse og telefonnummer når du bestiller.
 • Påmeldingen er bindende.
 • Eventuell refusjon begrenser seg til kursavgiften.

Har du spørsmål om workshopen, send en e-post eller ring fotograf Morten M. Løberg på mail@mortenloberg.no, telefon: 997 05 076.

Dette er en to dagers spesialworkshop hvor du lærer å optimalise en digital bildefil for utskrift, samt å skrive ut perfekte printer i sorthvitt og farger. Målet er WYSIWYG – What You See Is What You Get. Kurset egner seg for alle som enten printer bilder selv på egen fotoskriver, eller som setter bort selve utskriften til et profesjonelt laboratorium.

Du lærer blant annet hvordan du kalibrerer skjermen du arbeider på, hvordan du velger riktig fargerom og riktig fargeprofil – og hvordan du finner fram i jungelen av foto- og kunstpapirer. Du lærer hvordan du skriver ut med best mulig resultat på en moderne fotoskriver med arkivbestandig blekk, på fotopapir, lerret, syrefrie kunstpapirer og bomullspapir.

Kursledere er fotograf Morten M. Løberg og daglig leder Per Arnfinn Persen i ProfilData AS. Morten har lang erfaring som fotograf og som fagmedarbeider i tidsskriftet Fotografi, hvor han har ansvaret for Fotografis løpende tester av fotopapir. Per Arnfinn er ekspert på fargekalibrering og fotoskrivere, og har lang erfaring med Epsons profesjonelle storformatskrivere.

Du får mulighet til å sammenligne kunstpapirer som Morten har valgt ut fra forskjellige produsenter – og du skriver ut en print i stort format (inntil 110×150 cm) av ett av dine egne bilder. Dette er inkludert i kursprisen siden Canson, Epson, Hahnemühle, Permajet og Moab Paper sponser workshopen med materiell (verdien på en print i denne størrelsen er ca 2500 kroner). Den erfaringen du får gjennom å skrive ut en storformatprint under kyndig veiledning er svært verdifull også hvis du senere skal sette bort denne delen av jobben, noe som er vanlig ved store bildeformater. Du bygger altså kompetanse også som bestiller av eksterne printertjenester. Denne workshopen egner seg for alle hvor målet er et best mulig sluttresultat.

Fra fine-art printworkshop med Morten Løberg

Kursinnhold dag 1:

Digital arbeidsflyt. «Fine art»-printing i farger.

 • Valg av materialer. Arkivbestandig blekk og papir. Slik velger du riktig papir til dine bilder. Kort innføring i papirtyper og egenskaper.
 • Valg av fargerom og fargekalibrering av skjerm. Velg riktig lysstyrke og fargetemperatur på skjermen. Vi viser hvordan du kalibrerer for klargjøring av bildefiler for henholdsvis print og web. Hva er riktig rombelysning og hvordan bør du innrede arbeidsrommet med tanke på optimal likhet mellom kalibrert skjerm og ferdig print.
 • Riktig bruk av arbeidsfargerom, ICC-fargeprofiler og medietype-valg ved utsskrift. «Proofing» i Lightroom/Photoshop.
 • Utskrift i farger fra Photoshop og Lightroom. Utskrift fra Epson Print Layout (et nytt og intuitivt, gratis printerprogram).
 • Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sine favorittbilder på Epson storformatskriver.

Kursinnhold dag 2:

«Fine art»-printing i sorthvitt.

 • Valg av materialer. Sammenligning av de beste bomulls- og barytt-papirene fra Epson, Moab, Canson, Permajet og Hahnemühle.
 • Finn ditt favorittpapir! Presentasjon av utvalgte papirer basert på tester av nærmere 400 fotopapirer utført av fotograf Morten Løberg for tidsskriftet Fotografi. (Kursdeltagerne får med samtlige testresultater).
 • Konvertering av et digitalt fargebilde til sorthvitt i henholdsvis Photoshop og Lightroom.
 • Slik skriver du ut i sorthvitt fra Photoshop og Lightroom. Utskrift fra Epson Print Layout. Gjennomgang av printerinnstillingene. Slik unngår du fallgruvene.
 • Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sine favorittbilder på Epson storformatskriver.

Praktisk informasjon:

Lunsj er inkludert begge dager. Vi bestiller pizza til kl. 17.00 første dag. Kursdeltagerne må selv besørge overnatting. Hver deltager får med seg en storformatprint (maks bredde 110 cm, maks lengde 150 cm).

Forkunnskaper:
Grunnkompetanse i fotografering, Adobe Photoshop og/eller Lightroom.

Ta med:
Egen laptop og bilde som du ønsker å skrive ut. Vi hjelper deg å velge å tilpasse bilder for utskrift.

Kursmateriell:
Deltakerne får en handout av presentasjonene for å gjøre egne notater. En PDF-fil med Fotografis samlede fotopapirtester er inkludert i kursavgiften.