Flyvende filmkamera. Mine første erfaringer.


Drømmen om å ta amatørfilmen til nye høyder; bokstavelig talt; er nå blitt virkelighet for meg. Etter 45 år med amatørfilm ble det et aldri så lite kick å kunne sende et kamera opp med en drone. Det var ikke uten litt drama, nerver og høy puls de første prøveflygninger fant sted denne høsten. Det finnes mange fabrikater og typer av filmdroner på markedet. Jeg valgte meg DJI Phantom 3 Advanced på grunn av sin brukervennlighet, presise egenskaper, sine sikkerhetsfunksjoner og overkommelig pris i HD 1920×1080 versjon.

Phantom-3-Advanced-controller_R Det var en stor fordel å ta læringen litt langsomt. Dette nye. Det å bruke tid på å sette seg inn i dronens egenskaper; dens funksjoner og ikke minst dens mange gode sikkerhetsfunksjoner. Det gjelder jo å fly trygt og ikke skade- eller sjenere omgivelsene. Fant noen åpne arealer hvor man kunne boltre seg uten å risikere annet å gjøre skade på meg selv og egen farkost.

Et godt øvingsareal er et åpent område uten obstruksjoner som hus, trær, kraftlinjer og annen infrastruktur. Hensyn til dyr og mennesker må også ha stor fokus. Tross alt har en moderne drone stor rekkevidde både vertikalt og horisontalt forutsatt fri sikt.

Det er jo også visse retningslinjer for eventuell kommersiell bruk som gjelder for droneflygning; med eller uten film/ fotoutstyr påmontert. Vel verd å ta med seg i læringsprosessen. Etablere riktig følselse for det ansvaret det innebærer å fly en drone – med eller uten kamera.

Jeg konsentrerte meg først og fremst om å lære å  fly; bli rimelig trygg på det. Tross alt mye å holde rede på. Bare dronens bevegelser består av 8 ulike primærbevegelser. Det å filme og fotografere fikk komme senere.

Dronens HD-kamera i mitt tilfelle er et HD-kamera; 1920×1080 som kan ta video i to ulike formater; MOV og mp4 og stillbilder i 2 ulike formater; inkludert RAW.

Kameraet er montert på en gimbal (gyro) som holder kamera stabilt uansett hva dronen ellers måtte foreta seg i vindkastene eller ved egen navigasjon. Mange innstillinger for kamera å sette seg inn, men det var rimelig enkelt å kjenne seg igjen fra eget videokamera på det aller meste.

Phantom-3-Advanced-2_R Oppdatering av firmware på hhv fjernkontroll, drone og intellegent flight batteri var en utfordring i seg selv, men etter litt prøving og feiling samt støtte fra produsentens opplæringsvideoer på nett, taklet jeg dette også etter hvert. Trur eg.

Alt i alt er droneflygning med videokamera en opplevelse. Full HD 1920×1080 eller 4K. Man oppnår spektakulære fotoshots og video footage, som brukt riktig; vil gi et fantastisk tilskudd/ supplement til ordninær videografering. Filmene blir beriket og publikum vil blir ytterligere henrykt! Anbefales for dem som vil «ta et steg videre» med bakgrunn i mine gode og adrenalinfrembringende erfaringer hittil.

Om du vil se noen av mine første flygninger med filmdrone + HD-kamera, så følger du lenken nedenfor. Klippene er redigert. Musikkillustrasjon er pålagt. Filmsnutten er ingen fortelling; men består av filmklipp for å vise potensialet; noen av mulighetene som ligger i fredelig bruk av dette verktøyet.

PHANTOM 3 SECOND EDITION FOOTAGE from Roy Morten Gleditsch on Vimeo.

Du finner klippene på Vimeo.

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • 5th Nordic international circuit 2020 22. oktober 2020
  Det nordiske forbundet, NFFF, innbyr til femte Nordic international circuit.  Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vi minner om innlevering til Årets klubb 2020 19. oktober 2020
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid for deltakelse i Årets klubb 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Hønefoss Kamera Klubb innbyr for 30. gang til nasjonal fotokonkurranse 14. oktober 2020
  Hønefoss Kamera Klubb innbyr for 30. gang til nasjonal fotokonkurranse for digitale bilder. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • NSFF-vinnere i CEWE Photo Award 2020 30. september 2020
  Vinnerne av den norske seksjonen av CEWE Photo Award 2020 er kåret. Gratulerer til Morten Tellefsen – som tok både gull- og bronseplass – og til Ron Jansen! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • 3. Fjord-Bergen exhibition of photographic art 2020 5. september 2020
  Bekkalokket fotoklubb inviterer til den internasjonale fotokonkurransen 3rd Fjord-Bergen Exhibition of Photographic Art 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • NFM2020-Katalogen er her! 16. september 2020
  NFM 2020 Katalogen er lagt ut Her er katalogen fra Nordisk FotoMesterskap 2020  
 • 2019 Ystad Hamn – Prosjekt 9. august 2020
  Ystad Hamn 2019 Ystads fotoklubbs Projekt över utbyggnad av Ystad hamn Projektet har pågått sedan oktober 2017 och något slutdatum är inte bestämt. Gruppen som deltagit med bilder och fotograferat har varit nio personer. Fotograferandet har utförts i mindre grupper på oftast två till tre personer. Hamnprojektet har tidigare i bilder skildrat Ystads hamns historia från och […]
 • NFM2020 Katalogen er forsinket 31. mai 2020
  Home News Salons Honoured Members Invited Members Project Grant Contact Menu Home News Salons Honoured Members Invited Members Project Grant Contact NFM2020 Katalogen er forsinket Redaksjonen må dessverre informere om at katalogen er forsinket. Det skulle så gjerne stått ‘2020’ på bildet til høyre, men dere må være litt tålmodige. Vi jobber det vi kan […]